Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Стъклени нудли – източник на енергия

Особеното при стъклените нудли е, че те са много тънки и почти прозрачни при приготвяне. Фините нишки се късат лесно в сухо състояние. Поставени за кратко във вода обаче, те бързо стават меки и почти прозрачни – оттам и името им.

Полезна информация

Стъклените нудли имат следните специални качества  

Детайлно изображение на стъклени нудли

Стъклените нудли се състоят от нишесте и вода. Нишестеното брашно в тези азиатски нудли се получава от грах, царевица или дори боб мунг. Стъклените нудли са богати на въглехидрати, съдържан малко протеини и не съдържат мазнини и сол. Корейските стъклени нудли се произвеждат наред с другото от нишесте от сладки картофи. Стъклените нудли са прозрачни и безцветни, имат хлъзгава, подобна на желе консистенция и са безвкусни. Те са сравнително калорични и преди всичко осигуряват голямо количество енергия.


Произход

Откъде произхождат стъклените нудли?

В Азия стъклените нудли имат хилядолетна традиция. В Китай стъклени нудли са сервирани като основно ястие още преди 4 000 години, мариновани в зеленчукови и месни супи. В Япония стъклените нудли също са познати от няколко хиляди години и там винаги се използват като гарнитура в ароматни рибни супи. Междувременно обаче стъклените нудли са широко разпространени и във всички други части на света. Особено в Европа и Северна Америка, които се радват на голяма гъстота на азиатски ресторанти и закусвални, стъклените нудли са станали много популярни и съответно често присъстват в менюто.


Сезон

Каква е сезонността на стъклените нудли?

Стъклените нудли не са сезонен продукт, поради което се произвеждат и предлагат на пазара целогодишно. Могат да бъдат закупени в сушен, пресен и дълбоко-замразен вид. Също така стъклените нудли са сравнително лесни за приготвяне. Особено азиатските закусвални и ресторанти често сами произвеждат стъклени нудли.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват стъклените нудли и как се съхраняват?

Детайлно изображение на стъклени нудли

Стъклените нудли служат като класическа гарнитура за източноазиатски зеленчукови, месни или рибни супи. При това нудлите просто се поставят в горещите супи и се варят за кратко. Стъклените нудли не се нуждаят от дълго загряване, но по възможност не трябва да се консумират сурови. Печенето, печенето на скара, пърженето, както и приготвянето на пара на пресни стъклени нудли също са популярни.

Стъклените нудли трябва да бъдат съхранявани по следния начин:

Поради ниското съдържание на вода стъклените нудли могат да се съхраняват неварени дълго време и в съответствие със срока на годност. От друга страна сварените стъклени нудли могат да се съхранява в хладилник само за кратко време и трябва да се консумират бързо. Самите нудли са безвкусни, но лесно поемат аромати и вкусове.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на стъклени нудли


Съставки

Ето какво съдържат стъклените нудли

Стъклените нудли от нишесте от боб мунг са подходящи за хора със синдром на раздразнените черва. При непоносимост към глутен могат да се изберат стъклени нудли от царевично, грахово или сладко картофено нишесте. Стъклените нудли не съдържат мазнини и сол и затова са идеални за диетични режими, при които трябва да се избягва точно това.

Хранителна стойност
 

ккал: 351 ккал

Въглехидрати: 86 г

Протеини: 0 г

Мазнини: 0,1 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0,1 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 25 мг

Желязо: 2 мг

Калий: 10 мг

Магнезий: 3 мг

Натрий: 10 мг