Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Нудли без яйца – веганска алтернатива

Известно ли е, че средностатистическият италианец изяжда около 28 килограма паста годишно? Това включва и нудлите без яйца, тъй като заедно с яйчните нудли, нудлите от елда и пълнозърнестите макаронени изделия те спадат към тестените изделия и са универсална и полезна основна храна. 

Полезна информация

Нудлите без яйца имат следните специални качества 

Детайлно изображение на нудли без яйца

Нудлите без яйца се правят без добавяне на яйца. В повечето случаи те се състоят само от зърно и вода. Затова нудлите без яйца са веганска храна За осигуряване на добри свойства при готвене нудлите без яйца често се произвеждат от грис от твърда пшеница. За разлика от тях при класическите яйчени нудли яйцата се добавят по време на производството, за да се гарантира, че тестото няма да се разпадне по време на готвене. Освен това яйчният жълтък придава на нудлите красив, леко жълт цвят. Впрочем, произлизащата от латински език дума „паста“ означава чисто и просто „тесто“.


Произход

Откъде произхождат нудлите без яйца?

В много части на света макаронените изделия винаги са се приготвяли без яйца. Известната италианска паста, например, традиционно не съдържа яйца. Използваният грис от твърда пшеница има по-силни адхезивни свойства и затова не се нуждае от яйце. Но и в някои части на Азия нудлите без яйца, приготвени от пшеница или ориз също са традиционна храна. Особено известни са китайските мие и японските рамен. Ето защо няма едно-единствено място на произход на нудлите без яйца.


Сезон

Каква е сезонността на нудлите без яйца?

Нудлите без яйца са дълготраен продукт. Нудлите без яйца например се изсушават напълно след производството, което им осигурява срок на годност от няколко години. Затова нудлите без яйца се използват през цялата година.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват нудлите без яйца и как се съхраняват?

Детайлно изображение на нудли без яйца

По принцип нудли без яйца могат да бъдат използвани навсякъде, където се използват и яйчени нудли. Изключение правят разновидностите на пастата, които по принцип не могат без яйце. Това важи с особена сила за шпецле, което е трудно да се приготви без яйца поради начина на приготвяне. Освен това нудлите без яйца се варят както обикновено в обилно количество подсолена вода, докато се достигне желаната твърдост al dente. При използването на нудли без яйца е особено важно след готвене да се охладят със стрес в студена вода, тъй като те се слепват по-лесно от яйчните нудли.

Ето как трябва да се съхраняват нудлите без яйца

Поради липсата на яйце неварените нудли без яйца обикновено имат много дълъг срок на годност. Важно е единствено нудлите да се съхраняват на сухо място. След като бъде отворена опаковката, тя трябва да бъде затворена плътно с щипка. В идеалния случай след отварянето на опаковката за първи път тя трябва да бъде поставена в плътно затворен съд за съхранение. Ако сготвената паста ще се сервира отново, е необходимо да се охлади бързо, да се постави веднага след това в хладилника и да се затопли напълно преди следващото хранене.


Съставки

Ето какво съдържат нудлите без яйца

По принцип макаронените изделия са здравословна храна, стига да се съблюдават някои правила. Бяла паста не бива да се консумира всеки ден; по-добре е да се използва пълнозърнеста паста. Тя оказва по-слабо влияние върху нивата на кръвната захар и осигурява много хранителни вещества и протеини. Ястията с нудли винаги трябва да се съчетават с висококачествени мазнини, много зеленчуци и добри източници на протеини. При нудлите без яйца хората с непоносимост към глутен трябва да обръщат особено внимание на съставките, тъй като грисът от твърда пшеница съдържа много глутен. Поради това те са подходящи без ограничения при алергии към белтък в пилешкото яйце.

Хранителна стойност
 

ккал: 362 ккал

Въглехидрати: 75,2 г

Протеини: 12,5 г

Мазнини: 1,2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,09 мг

Витамин B2: 0,06 мг

Витамин B6: 0,17 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 22 мг

Желязо: 1,5 мг

Калий: 160 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 16 мг