Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Спагети – италианска класика

Спагети! Редом с макароните и пене, те са най-популярният вид паста. Впрочем единственото число на „спагети“ е „спагето“. Обаче кой, моля, яде само една спагета? Апропо – спагетите се ядат винаги и само с вилица. С вилицата се взема малка част, завърта се в хапка на ръба на чинията и – наслада!

Полезна информация

Спагетите имат следните специални качества

Детайлно изображение на спагети

Наименованието „спагети“ произлиза от италианската дума „spago“ („връв“); така че „спагети“ означава „връвчици“. В Италия особено дебелите спагети се наричат „спагетони“, а особено тънките – „спагетини“. Още по-тънки от спагетините са капелините.

Традиционно спагетите се приготвят само от грис от твърда пшеница и вода. Тестото за пастата се пресова в калъпи, след което спагетите се изсушават и се нарязват на парчета с дължина около 25 см. Традиционалистите държат калъпът да бъде изработен от бронз, тъй като той придава на спагетите по-груба повърхност, която им позволява да поемат по-добре соса.


Произход

Откъде произхождат спагетите?

Според легендата Марко Поло е донесъл идеята за предшественика на спагетите от Китай. Съществуват доказателства, че още преди около 2 000 години там са се произвеждали вермичели от брашно от просо. След завръщането си от Средното царство през 1295 г. венецианците са първите, които правят паста от грис от твърда пшеница.


Сезон

Каква е сезонността на спагетите?

Ако попитаме децата, отговорът е съвсем ясен: „Винаги“! В действителност сушени и пресни спагети се предлагат в безброй разновидности и, разбира се, през цялата година.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват спагетите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на спагети

Всички любители на спагетите болонезе сега трябва да покажат силен характер. Защото дългата паста всъщност е най-подходяща за гладки сосове, напр. доматен сос или песто. Особено вкусни са и spaghetti alla carbonara (с бекон и яйце) или spaghetti aglio e olio (с чесън и олио). При приготвянето на спагети, те се сваряват в достатъчно количество подсолена вода, докато шупне. За всеки 100 грама паста са необходими около литър вода и супена лъжица сол. След 7-9 минути варене те са al dente, т.е. твърди при захапване, съответно могат да се отцедят.

Ето как се съхраняват спагетите:

Както повечето сухи нудли, спагетите могат да се съхраняват почти неограничено време. Изключително важно е веднъж отворената опаковка от фолио да се затвори внимателно веднага след това. Спагетите в картонена опаковка е най-добре да се съхраняват в херметични и влагоустойчиви стъклени съдове след отваряне на опаковката. По този начин се предотвратява попиването на вода от пастата и появата на мухъл.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на спагети


Съставки

Ето какво съдържат спагетите

Спагетите съдържат малко растителни протеини и мазнини, но много въглехидрати. Ето какво още се съдържа в спагетите:

Хранителна стойност
 

ккал: 350 ккал

Въглехидрати: 71,8 г

Протеини: 11,5 г

Мазнини: 1,9 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 0 мг