Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ригатони – зърнена паста

Заедно с тортильоните, ригатоните са сред най-старите традиционни видове паста в Италия. Тръбовидните ригатони са един от най-елегантните видове паста в родината им Италия. Те се предлагат с различни дължини и диаметри. В сравнение с пене, те са по-големи и са право, а не косо срязани. 

Полезна информация

Ригатоните имат следните специални качества

Детайлно изображение на ригатони

Наименованието „rigatoni“ произлиза от италианската дума „rigato“ (на ивици), която се отнася до улейчетата, от които произхожда името им. Заедно с големия диаметър на тръбичките те гарантират, че сосът и сиренето залепват по-добре, отколкото за гладка паста. Зърнените тестени тръбички са много обичани не само в родната им Италия. Ригатони смущаващо приличат на неаполитанските тортильони. Познавачите ги различават по следните признаци: При ригатоните, улейчетата са успоредни на тръбичката, а при тортильоните – диагонални. Който не обръща внимание на подобни детайли по отношение на външния вид, може също така да използва тортильони за рецептата вместо ригатони.


Произход

Откъде произхождат ригатоните?

Ригатоните произхождат от Рим, но са предпочитана паста и в Южна Италия и Сицилия. 


Сезон

Каква е сезонността на ригатоните?

Ригатоните се продават предимно изсушени и поради това се предлагат с постоянно качество през цялата година. 

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват ригатоните и как се съхраняват?

Детайлно изображение на ригатони

Благодарение на големия им диаметър, кухината в центъра и улейчетата ригатоните са истински „магнити за сосове“. Затова тези дебели нудли се съчетават идеално със сосове на основата на домати или сметана. Например обилни рагута, гъбени сосове със сметана или каймак и разбира се вегетариански или вегански варианти със зеленчуци.

Ригатоните са също и първия избор за касероли и гратини „ал форно“. Късите, дебели тръбички са отлични за подреждане във форма за гратен и запичане с ароматно сирене, например пекорино. При приготвяне на ригатони трябва да се следи пастата да се вари в достатъчно подсолена вода. След около единадесет минути варене те са al dente, т.е. твърди при захапване.

Ето как се съхраняват ригатоните

Както повечето сухи видове паста ригатоните могат да се съхраняват почти неограничено време. Важно е веднъж отворената опаковка от синтетично фолио да бъде затворена внимателно след това. Най-добре е ригатоните, закупени в картонена опаковка, да се съхраняват в херметически затворени и влагоустойчиви стъклени съдове след отваряне на опаковката. По този начин се предотвратява попиването на вода от пастата и появата на мухъл.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на ригатони


Съставки

Ето какво съдържат ригатоните

Както всички видове паста ригатоните съдържат много въглехидрати, малко протеини, захар и баластни вещества. 

Хранителна стойност
 

ккал: 349 ккал

Въглехидрати: 74,5 г

Протеини: 8,9 г

Мазнини: 1,7 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 0 мг