Тортелини – паста специалитет с пълнеж
Пастата е една от най-популярните храни и затова често се появява в менюто няколко пъти седмично. Вече има безброй варианти, които се различават не само по състава на тестото, но и по формата. Тортелините са пълнена разновидност.
Тортелините имат следните специални качества
Тортелините са кръгли тестени изделия, имат мека и приятна консистенция и са с пълнеж, подобен на този на равиолите. Тук въображението няма граници: пълнежът на тази обичана разновидност на пастата се състои например от месо, спанак или сирене.
Откъде произхождат тортелините?
Още през 1570 г. прочутият италиански готвач Бартоломео Скапи е написал първата рецепта за тортелини. Тортелините, буквално „тортички“, произхождат от провинция Болоня. В Тоскана са се считали за традиционно коледно ястие. Междувременно обаче тортелини се намират в магазините по всяко време.
Каква е сезонността на тортелините?
Тортелините са налични през цялата година.
За какво може да се използват тортелините и как се съхраняват?
Има много начини за приготвяне на тортелини. Така например могат да се метнат в тигана с масло и пармезан. Вкусът им е чудесен и в гратени със сирене или като питателна добавки в супи. В италиански ресторанти тортелините са много често в менюто. Там те се предлагат със сос от шунка и сметана или със сос Болонезе. И двата варианта са широкоразпространени.
Също така тортелини лесно може да се приготвят от обикновено тесто за паста и да се напълнят по вкус. Тортелините се варят във вряща вода, докато изплуват на повърхността. Това обикновено става за три до пет минути. Препоръчително е след това да се извадят внимателно, тъй като се разкъсват бързо и след това пълнежът изтича.
Така тортелините остават свежи за дълго време
Ако тортелините са вече сварени или отворени, те могат да се съхраняват в хладилника до пет дена. Все още е опакованата паста може да се съхранява в хладилника в продължение на две до три седмици. Тортелините се развалят бързо на стайна температура заради пълнежа. Затова те трябва да се консумират възможно най-бързо. Отворени или опаковани, тортелините обаче могат да се замразяват. Замразени се съхраняват около два месеца по-дълго. Трябва да се внимава винаги да са добре опаковани.
Ето какво съдържат тортелините
В умерени количества паста като тортелини е доста здравословна и съдържа много хранителни вещества. Съвсем погрешно често си мислим, че дебелеем от пастата. По-скоро мазните и богати на енергия сосове или гарнитури са тези, които обикновено носят много калории.
ккал: 149 ккал
Въглехидрати: 23 г
Протеини: 6,3 г
Мазнини: 3,5 г
Витамин А: 50 µg
Витамин B1: 0,05 мг
Витамин B2: 0,1 мг
Витамин B6: 0,08 мг
Витамин С: 4 мг
Витамин Е: 0,3 мг
Калций: 18 мг
Желязо: 1,5 мг
Калий: 75 мг
Магнезий: 10 мг
Натрий: 400 мг