Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Тортелини – паста специалитет с пълнеж

Пастата е една от най-популярните храни и затова често се появява в менюто няколко пъти седмично. Вече има безброй варианти, които се различават не само по състава на тестото, но и по формата. Тортелините са пълнена разновидност.

Полезна информация

Тортелините имат следните специални качества 

Детайлно изображение на тортелини

Тортелините са кръгли тестени изделия, имат мека и приятна консистенция и са с пълнеж, подобен на този на равиолите. Тук въображението няма граници: пълнежът на тази обичана разновидност на пастата се състои например от месо, спанак или сирене. 


Произход

Откъде произхождат тортелините?

Още през 1570 г. прочутият италиански готвач Бартоломео Скапи е написал първата рецепта за тортелини. Тортелините, буквално „тортички“, произхождат от провинция Болоня. В Тоскана са се считали за традиционно коледно ястие. Междувременно обаче тортелини се намират в магазините по всяко време.


Сезон

Каква е сезонността на тортелините?

Тортелините са налични през цялата година.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват тортелините и как се съхраняват?

Детайлно изображение на тортелини

Има много начини за приготвяне на тортелини. Така например могат да се метнат в тигана с масло и пармезан. Вкусът им е чудесен и в гратени със сирене или като питателна добавки в супи. В италиански ресторанти тортелините са много често в менюто. Там те се предлагат със сос от шунка и сметана или със сос Болонезе. И двата варианта са широкоразпространени.

Също така тортелини лесно може да се приготвят от обикновено тесто за паста и да се напълнят по вкус. Тортелините се варят във вряща вода, докато изплуват на повърхността. Това обикновено става за три до пет минути. Препоръчително е след това да се извадят внимателно, тъй като се разкъсват бързо и след това пълнежът изтича.

Така тортелините остават свежи за дълго време

Ако тортелините са вече сварени или отворени, те могат да се съхраняват в хладилника до пет дена. Все още е опакованата паста може да се съхранява в хладилника в продължение на две до три седмици. Тортелините се развалят бързо на стайна температура заради пълнежа. Затова те трябва да се консумират възможно най-бързо. Отворени или опаковани, тортелините обаче могат да се замразяват. Замразени се съхраняват около два месеца по-дълго. Трябва да се внимава винаги да са добре опаковани.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на тортелини


Съставки

Ето какво съдържат тортелините

В умерени количества паста като тортелини е доста здравословна и съдържа много хранителни вещества. Съвсем погрешно често си мислим, че дебелеем от пастата. По-скоро мазните и богати на енергия сосове или гарнитури са тези, които обикновено носят много калории. 

Хранителна стойност
 

ккал: 149 ккал

Въглехидрати: 23 г

Протеини: 6,3 г

Мазнини: 3,5 г

Витамини

 

Витамин А: 50 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин B2: 0,1 мг

Витамин B6: 0,08 мг

Витамин С: 4 мг

Витамин Е: 0,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 18 мг

Желязо: 1,5 мг

Калий: 75 мг

Магнезий: 10 мг

Натрий: 400 мг