Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пене – класическа италианска паста

Заедно с ригатони, пене е най-популярният вид тръбовидни нудли. Най-голямата разлика с ригатони е, че те са косо, а не право нарязани. Благодарение на формата, кухината и набраздяването им, те отлично могат да поемат сос.

Полезна информация

Пене има следните специални качества

Детайлно изображение на пене

Пене са тръбовидни нудли, чиито краища са отрязани косо. Произходът на наименованието на тази специална паста вероятно е италианската дума „penna“, единственото число на думата „penne“. Превежда се като „перо (за писане)“ или „ствол на птиче перо“, като и двете са били косо нарязани.

Заедно със спагетите, пене е може би най-известният вид италианска паста и е особено популярна сред малките деца, тъй като е по-лесна за ядене от спагетите. Има два вида пене: penne lisce с гладка повърхност и penne rigate с оребрена повърхност. По-големият вариант, пенони, се предлага по-рядко. Обикновено пене се приготвят al dente, т.е. твърди. Пене са основа не само на много италиански ястия, но често и на класическата лятна салата с паста.


Произход

Откъде произхожда пене?

Както е видно от думата, пене са италианско ястие. Точното място на първото производство на този вид паста, обаче, остава неясно. 


Сезон

Каква е сезонността на пене?

Пене се предлагат предимно изсушени и затова са достъпни през цялата година.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пене и как се съхранява?

Детайлно изображение на пене

Пене е наистина универсална класическа паста, която не бива да липсва в нито едно домакинство. От огнените Penne Arrabiata до запечени със сирене ястия на фурна като Penne al forno – те са важна съставка за много различни видове ястия.

Как се приготвят перфектни пене?

За да се сварят пене al dente, те трябва да врат в подсолена вода в продължение на седем до девет минути. Трябва да се предвидят около 100 грама паста на човек. Впрочем в края на варенето, пене не бива да се охлаждат стресово чрез изплакване със студена вода. По този начин би било отмито нишестето по повърхността на пастата, което пречи на соса да залепне оптимално към нея. Единственото изключение е, че ако пене са предназначени за салата с паста, потапянето в студена вода ще попречи на пастата да се довари и да стане прекалено мека.

Ето как се съхранява пене

Като повечето сушени нудли, пене може да се съхранява почти за неопределен период от време. Ако са опаковани във фолио, могат да се съхраняват без колебание на кухненския рафт или в килера. Пене, продавани в картонени кутии или отворени опаковки трябва да се пресипят в херметически затворени и влагоустойчиви съдове, за да се удължи значително срокът на годност и да се предотврати появата на мухъл по пастата.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на пене


Съставки

Ето какво съдържа пене

Както повечето нудли, пене съдържа много въглехидрати и малко растителни протеини и мазнини. 

Хранителна стойност
 

ккал: 350 ккал

Въглехидрати: 73 г

Протеини: 12 г

Мазнини: 2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 0 мг