Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Лингуини – вкусни лентовидни нудли

Лингуините са много тесни лентовидни нудли, които след сваряване са широки само три-четири милиметра. На пръв поглед те наподобяват сплескани спагети. Тесните и фини лентовидни нудли лингуини са първият избор за сервиране с традиционно приготвено песто като например песто дженовезе.

Полезна информация

Лингуините имат следните специални качества 

Детайлно изображение на лингуини

„Linguine“ (от италианската дума „lingua“, „език“) или linguini („езичета“) са с приблизително същата дължина като спагетите, на които приличат и по отношение на съставките и начина на приготвяне. За целта лингуините просто се слагат в тенджера със силно вряща подсолена вода. След около десет минути варене пастата е al dente.

Тъй като лингуините са суха паста, те могат да се състоят само от грис от твърда пшеница и вода съгласно регламент от 1547 г., който е валиден и днес. Единствено като „pasta fresca“, т.е. като предлагана в пресен вид паста, лингуините може да съдържат яйца. В традиционните предприятия лингуините и до днес се произвеждат в бронзови форми. Те правят повърхността на нудлите малко по-груба, което помага на соса да полепне по нея още по-добре. 


Произход

Откъде произхождат лингуините?

Италианският регион Кампания със столица Неапол се смята за родината на „linguine“ или „Linguini“, които в околностите на Генуа между другото се наричат „trenette“ или „bavette“. Кампания е истинска крепост на пастата. От този региона произхождат също не само лингуините, но и спагетите, макароните и свързаните с тях ястия, напр. спагети карбонара и спагети ал помодоро.


Сезон

Каква е сезонността на лингуините?

Лингуините се предлагат целогодишно, предимно сушени, но често и пресни и в голямо разнообразие и качество. 

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват лингуините и как се съхраняват?

Детайлно изображение на лингуини

Лингуините са просто идеални за пикантни сосове и песто. Благодарение на грапавата им повърхност подправките и сосовете полепват особено добре по тях. Традиционно лингуините се консумират с босилек като песто дженовезе, „linguine alle vongole“ с миди или „Linguine aglio e olio“, с чесън и зехтин. Също толкова минималистични, но особено вкусни през лятото, са linguine al limone с лимонов сок и пармезан.

Много вегетариански сосове на основата на леща, чушки или тиква са идеални за комбиниране с пастата лингуини. Който предпочита месо или морски дарове, може да приготви пастата с раци или скариди в лимонов сметанов сос или месни сосове с телешко месо, птиче месо или кайма.

Ето как се съхраняват лингуините:

Изсушените лингуини могат да се съхраняват почти вечно. След отваряне, обаче, опаковката с пастата трябва да се затваря внимателно и плътно или да се пресипе в херметически затворен съд, например стъклен буркан. Така защитена, пастата може да се съхранява в шкаф, чекмедже или килер за следващото ястие с паста.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на лингуини


Съставки

Ето какво съдържат лингуините

Както всички нудли, лингуините са богати на енергия храна с много въглехидрати, малко протеини, захар и фибри. 

Хранителна стойност
 

ккал: 350 ккал

Въглехидрати: 71,8 г

Протеини: 11,5 г

Мазнини: 1,9 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 0 мг