Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Домат – защитни сили

Доматът е зеленчук от семейство Картофови. От съществуващите днес над 2500 различни по размер и форма сортове, най-популярни са червените домати. Доматите се срещат и в зелени и жълти до оранжеви цветове.

Полезна информация

Доматите имат следните специални свойства

Пресни домати в близък план

Научното наименование на доматите е „Solanum lycopersicum“, което означава „Вълча праскова“.  Съществуват много различни разновидности, които се различават не само по вкус, но и по консистенция и форма. Има бели, жълти, зелени, червени, розови и виолетови плодове. Броят на плодните сегменти определя размера на домата. Като цяло могат да се разграничат четири основни категории:

  • Месести домати
  • Домати на клонка
  • Кръгли домати
  • Чери домати

Знаехте ли?

Доматите са подходящи за консумация докато са пресни, но могат да се използват за приготвяне на зеленчукови ястия. Ако обвивката на домата е прекалено здрава, тя може просто да се отстрани, като се бланшира преди приготвяне. Стъблата съдържат соланин, който е вреден за здравето. Ето защо те винаги трябва да се отстраняват внимателно преди консумация. Доматите се предлагат не само пресни, но и обелени, изцедени, под формата на пулпа, сок, сос или кетчуп. 


Произход

Откъде произхождат доматите?

Христофор Колумб донася първите доматени растения в Европа по време на второто си пътуване до Западна Индия. Първоначалната родина на доматите обаче се намира в района на Андите. С течение на времето, мексиканските и перуанските индианци са отглеждали този плод, който първоначално е бил с размерите на череша, до размера на доматите в наши дни. Отглеждането в Европа започва едва от средата на XVIII век, тъй като първоначално хората са скептично настроени заради цвета на новия зеленчук. Оранжевото им изглеждало доста токсично, поради което доматите, както и картофите, първо са били отглеждани като декоративни растения. Италианците са тези, които първи откриват доматите за себе си и започват целенасоченото им отглеждане. 


Сезонност

Каква е сезонността на доматите?

Прибирането на реколтата започва в края на юли. Освен това вносни домати се предлагат на пазара през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме доматите и как да ги съхраняваме?

Пресни домати в близък план

Днес доматите са един от най-популярните зеленчуци, защото едва ли някой друг съчетава толкова много жизненоважни и ценни вещества – множество витамини, минерали и микроелементи. Доматите могат да се използват по много начини, например сурови или като салата, като мариновани кисели зеленчуци, пълнени или като гарнитура. Доматите могат да се използват за приготвяне на пикантни супи. Те са подходящи за готвене на пара и печене на скара. Те придават и типичния аромат на различни яхнии.

Най-добрият начин за съхранение на пресни домати

Оптималната температура за съхранение на доматите е между 12 и 16 градуса – така се запазва ароматът им. Така че мястото на доматите не е в хладилника. При оптимални условия доматите могат да се съхраняват в продължение на 14 дни. Ако трябва да се съхраняват по-дълго време, те трябва да се консервират или изсушат.Съставки

Какво се съдържа в доматите?

Пресни домати в близък план

Ароматните домати са свежи, с деликатен вкус, с ниско съдържание на калории и същевременно са отлично средство за укрепване на здравето. Техните естествени съставки, макро- и микроелементи действат като мощни антиоксиданти. Те укрепват сърцето и кръвообращението и подпомагат поддържането на здрави лигавици, кости, очи, мускули и кожа.

Хранителна стойност
 

ккал: 20 ккал

Въглехидрати: 2,6 г

Протеини: 0,95 г

Мазнини: 0,21 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,06 мг

Витамин B2: 0,04 мг

Витамин B6: 0,1 мг

Витамин C: 19,25 мг

Витамин E: 0,8 мг

 

Минерали

 

Калций: 9 мг

Желязо: 0,32 мг

Калий: 235 мг

Магнезий: 11 мг

Натрий: 3 мг