Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пъпеш – сладост без калории

Пъпешът принадлежи към рода на тиквите и е член на семейство Тиквови. Топлолюбиво и светлолюбиво растение с едри и вкусни плодове от типа лъжлив плод. Използва се главно като плод, въпреки че има и по-малко сладки сортове, които се използват и като зеленчуци, особено в тропическите страни. 

Полезна информация

Пъпешите имат следните специални свойства

Пресен пъпеш в близък план

Пъпешът (Cucumis melo) е общ термин за различни видове пъпеши. Той има сравнително дебела кора, характеризираща се със зелени петна и мрежеста структура. Плодът е мек и сочен, от зеленикаво-бял до жълтеникав. Пъпешите имат продълговата форма и достигат дължина до 40 сантиметра, а максималното тегло на един плод е от един до два килограма.

Те се разделят на три разновидности:

  • Пъпеш галия
  • Пъпеш канталупа
  • Гладки пъпеши

Най-известният от пъпешите вероятно е Галия, сладък на вкус мрежест пъпеш.


Произход

Откъде произхождат пъпешите?

Смята се, че пъпешите са една от най-старите храни, отглеждани съзнателно от човека. Произходът му датира от 3000 г. преди новата ера Това е моментът, в който пъпешите за пръв път се отглеждат като хранителна култура. Първите култури са били отглеждани в Африка. Днес обаче пъпешите се отглеждат почти навсякъде по света в субтропичните и тропичните райони. Днес водещи производители на пъпеши са Испания, Италия, Израел и Турция. 


Сезонност

Каква е сезонността на пъпеша?

В северното полукълбо сезонът на пъпешите е основно от юни до октомври, така че те са класически летни плодове. Пъпешите, които се отглеждат в южното полукълбо, са в сезон от декември до май. Тъй като пъпешите се отглеждат почти навсякъде по света и съответно се внасят, те обикновено са достъпни през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме пъпешите и как да ги съхраняваме?

Пресен пъпеш в близък план

Пъпешите са освежаваща закуска през летните месеци или са отлична съставка за плодови салати. Освен това те могат да се комбинират идеално със солени съставки като сирене или шунка. Пъпешите обикновено се запазват сравнително дълго време. Отрязаният плод трябва да се консумира до три-четири дни. Съставки

Какво се съдържа в пъпешите?

Захарните пъпеши съдържат големи количества бета-каротин и множество минерали, които са особено ценни за кожата ни. Те са с ниско съдържание на калории и са здравословна закуска между храненията. 

Хранителна стойност
 

ккал: 54 ккал

Въглехидрати: 12,4 г

Протеини: 0,9 г

Мазнини: 0,1 г

Витамини

 

Витамин А: 784 µg

Витамин B1: 0,06 мг

Витамин B2: 0,02 мг

Витамин B6: 0,09 мг

Витамин C: 32 мг

Витамин E: 0,14 мг

 

Минерали

 

Калций: 13 мг

Желязо: 0,2 мг

Калий: 309 мг

Магнезий: 13 мг

Натрий: 17 мг