Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Тиква – есенната класика

Съществуват общо около 800 сорта тиква, 200 от които могат да се използват в кухнята. Вероятно най-известният е Хокайдо. Мускатната тиква „цигулка“ и кръглата жълта тиква „спагети“ също са познати на много хора. 

Полезна информация

Тиквата има следните специални свойства

Прясна тиква в близък план

Външният вид на различните сортове тикви може да варира значително. Цветовият спектър варира от оранжево през жълто до зелено и дори черно. Същото важи за формите. Класическата форма е кръгла, докато други сортове са крушовидни, плоски или овални. Най-големите тикви достигат диаметър от един метър и тежат до 100 килограма. Ако трябва да сме точни, тиквата изобщо не е зеленчук, а представител на ягодовите плодове. Защо? Семената ѝ се намират в месестата част на плода. 

Тиквата произхожда от всичките пет континента. Ядливата тиква е популярен зеленчук, използван от хората в продължение на хиляди години за приготвяне на различни ястия и за лечебни цели. По отношение на вкуса, тиквата обикновено има леко орехова нотка.


Произход

Откъде произхожда тиквата?

В Централна и Южна Америка тиквата е била популярна основна храна в продължение на повече от 10 000 години. Според историите, тиквата постепенно е пренесена в Европа след откриването на Америка. Въпреки това, диви култури в Япония подсказват, че тиквата Хокайдо, например, е съществувала на северните японски острови още преди това.


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

Тъй като тиквите се отглеждат почти навсякъде по света, те достигат до пазара пресни през цялата година – като регионални или вносни стоки. Декоративните тикви са особено популярни през есента, на празника „Вси светии“. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва тиквата и как се съхранява?

Прясна тиква в близък план

Тиквите са популярни за приготвяне на супи или чатни. Освен това те са отлично допълнение към солени ястия или основа за приготвяне на сладко. Тиквите се съхраняват на хладно и сухо място. При правилно съхранение, повечето тикви имат срок на годност до три месеца. Други могат да се съхраняват до две години (в зависимост от сорта и начина им на съхранение). Окачването на тиквите в мрежи също е добра идея. Освен това, месестата част на тиквите може да се замразява без проблем. Така се запазват витамините и хранителните вещества.Съставки

Какво съдържа тиквата

Тиквите съдържат големи количества бета-каротин и са полезни за кожата и косата. Освен това съдържат множество жизненоважни вещества и минерали, което ги прави много здравословна и в същото време нискокалорична храна.

Хранителна стойност
 

ккал: 16 ккал

Въглехидрати: 2,2 г

Протеини: 0,5 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин B2: 0,07 мг

Витамин B6: 0,03 мг

Витамин C: 11 мг

Витамин E: 0,5 мг

Минерали

 

Калций: 18 мг

Желязо: 0,2 мг

Калий: 140 мг

Магнезий: 10 мг

Натрий: 1 мг