Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Босилек – за паста, пица, песто

Босилекът е ценно растение, което се използва и като подправка. Известен е още с наименованието „царската билка“. Той принадлежи към семейство Устноцветни. За съжаление родината на това растение вече не може да бъде определена, но се предполага, че то произхожда от Северозападна Индия. Естественото му местообитание е в района на Азия и тропическа Африка.

Полезна информация

Босилекът има следните специални свойства 

Пресен босилек в близък план

Босилекът (Ocimum basilicum) е едногодишно растение и цъфти предимно от юни до септември. Обикновено расте в умерените географски ширини и достига височина между 20 и 60 сантиметра. Босилекът се нуждае от много топлина, поради което растението спира растежа си при температура под 12 градуса Целзий, а гъбичните инфестации по него се увеличават. Някои видове босилек се различават по цвят, форма на листата, вкус и размери. 

Какво съдържа босилекът?

Съдържанието и съставът на етерични масла в босилека се различават в зависимост от сорта, произхода и времето на бране. Най-важните съставки са линалоол, естрагол, евгенол и монотерпени, напр. оцим и цинеол. Другите съставки са сескитерпени и фенилпропани. Освен етерично масло, той съдържа танини, флавоноиди и кафеена киселина. Разнообразните съставки му придават неговия типичен вкус и аромат.


Произход

Откъде произхожда босилека?

Произходът на босилека не може да се определи точно, предполага се, че идва от Северозападна Индия. Билката може да се отглежда в субтропични, тропични и умерени географски ширини. Продава се и в малки саксии, така че растението може лесно да се отглежда и у дома. Съществуват различни разновидности. Червеният босилек (Purpurascens) например, се отличава с лилаво-червени, къдрави листа и бледолилави цветове. В сравнение с други видове, вкусът му е по-мек. 


Сезонност

Каква е сезонността на босилека?

Босилек може да намерите през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва босилекът и как се съхранява?

Пресен босилек в близък план

Пресните и изсушени листа на босилека се използват в кухнята като подправка. При изсушаването на билката обаче, част от нейния аромат се губи. Обикновено листата се накъсват на ръка или се счукват в хаванче.

Тъй като босилекът е много чувствителен на топлина и бързо губи аромата си, дори когато е изсушен, той винаги се добавя в края на готвенето. Ако искате да запазите листата пресни, трябва да ги намажете от двете страни със зехтин и да ги замразите. Този метод се използва и за сушене на листата. Поставен на перваза на прозореца, босилекът предпазва от досадните мухи. Пресният босилек в идеалния случай се прибира непосредствено преди употреба. Може обаче да се съхранява в хладилника само няколко дни.


Рецепти

Какво можем да приготвим с босилек


Съставки

Какво съдържа босилекът?

В медицината босилекът се нарича още „basilici herba“ и се смята за фармацевтично лекарство. Етеричното масло от растението се използва за приготвяне на лекарства за предотвратяване на стомашни язви, тъй като босилекът има противовъзпалителни и противоглистни свойства. В народната медицина растението се използва срещу метеоризъм, подуване на корема и загуба на апетит. Чаената отвара, приготвена от листата на растението, помага на храносмилането, а билката се използва и в ароматерапията.

Хранителна стойност
 

ккал: 46 ккал

Въглехидрати: 7,5 г

Протеини: 2,4 г

Мазнини: 0,7 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин B2: 0,06 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин C: 11 мг

Витамин E: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 369 мг

Желязо: 7,3 мг

Калий: 600 мг

Магнезий: 74 мг

Натрий: 6 мг