Салвия – фини листа, силен ефект
Едва ли има човек, който да не познава характерната миризма на салвия. Традиционно тя се използва от незапомнени времена, най-вече като лечебно растение. Освен това, тя е популярна и често използвана в кухнята. Салвията се чувства по-добре в топлите централноевропейски райони.
Салвията има следните специални свойства
Градинският чай принадлежи към семейството на ментата и расте като вечнозелен полутревист храст с височина от 50 до 90 см. Листата са тесни и нежно мъхести. В света виреят около 850-900 различни вида салвия. Родът на Салвията е най-богат на видове лечебни растения. Тя се използва като билка още от древни времена. Съдържащите се в нея етерични масла и танини представляват ефективни лечебни средства. Останалите видове салвия служат само като декоративни растения.
Откъде произхожда салвията?
Салвията се споменава още в древността и е била известна като подправка и лечебно растение. Произхожда от средиземноморския регион и се пренася за отглеждане и в Европа през VIII век от монаси, първоначално в градините на манастири. Салвията е особено разпространена в Далмация, Албания и Македония. Съществуват стотици нейни разновидности, виреещи из целия свят.
Каква е нейната сезонност?
Истинската Салвия не е устойчива на студ и затова почти никога не расте извън градините. Различни подвидове обаче, например ливадният градински чай, са доста устойчиви и растат в почти всякакви почви. Салвията цъфти от май до юли.
За какво може да се използва салвията и как се съхранява?
Салвията е важна съставка, по-специално в средиземноморските ястия. Добре познат пример е салтимбока: Телешки котлет, запечен със сурова шунка и прясна салвия и деглазиран с бяло вино. Подправъчният ефект на салвията е много силен и затова тя трябва да се използва много внимателно. Освен това нейното стягащо действие и горчив вкус не се харесват на всички. Тя обаче има благоприятен ефект върху храносмилането, така че се съчетава добре с мазни храни. Особено добре се комбинира с дивеч, птиче месо и сирене.
Най-подходящият начин за съхранение на салвията:
Листата на салвията могат да се изсушат и да се използват като чай. Пресните листа могат да се съхраняват в торбичка за свежест в отделението за зеленчуци в хладилника при температура 4 градуса до две седмици. Друг вариант е да съхранявате пресните листа или стръкове във влажна кухненска кърпа в хладилника. Можете също така просто да поставите пресните стръкове в чаша вода.
Какво се съдържа в салвията?
Латинското наименование на салвията е Salvia, което произлиза от латинското „salvare“ – лекувам или от „salvus“ – здрав. Лечебното растение салвия има противовъзпалителен и противоизпотяващ ефект. Листата се използват като чай при заболявания на гърлото и фаринкса. Счита се, че гаргарата с чай от салвия премахва голяма част от бактериите в гърлото. Също така се счита, че салвията има и антиоксидантни и антимикробни свойства. Активните вещества, съдържащи се в листата на салвията, са етерични масла, танини, горчиви вещества и флавоноиди.
ккал: 119 ккал
Въглехидрати: 15,6 г
Протеини: 3,9 г
Мазнини: 4,6 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,11 мг
Витамин B2: 0,06 мг
Витамин B6: 0 мг
Витамин C: 2 мг
Витамин E: 0 мг
Калций: 600 мг
Желязо: 4,7 мг
Калий: 390 мг
Магнезий: 160 мг
Натрий: 4 мг