Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кисело зеле – отслабване, оптимален бюджет

Киселото зеле се прави от бяло или островърхо зеле и често се консумира като гарнитура. То принадлежи към пробиотичните храни, тъй като съдържа млечнокисели бактерии – живи щамове, които оказват благоприятно въздействие върху чревната флора.

Полезна информация

Киселото зеле има следните специални свойства

Кисело зеле в близък план

Киселото зеле се приготвя, като първо се почистват белите или островърхите зелки. След осоляване и изцеждане, зелето преминава през естествена млечнокисела ферментация в собствен сок в безвъздушна среда. Копър, кимион, ябълка, плодове от хвойна или грозде подобряват типичния леко кисел вкус на крайния продукт.

След около една до три седмици ферментация с достатъчно количество подправки, се получава траен, фино нарязан продукт – кисело зеле. Ако междувременно се спре ферментацията, се получава сладко кисело зеле или още по-финото винено кисело зеле. Високото съдържание на витамини и минерали се запазва. Киселото зеле е много здравословно, леко кисело на вкус и също така евтино.


Произход

Откъде произхожда киселото зеле?

Ефективният метод за мариноване и ферментиране на нарязаното зеле е разработен още в Древна Гърция, както и сред римляните и китайците. Корейският вариант на киселото зеле се нарича Кимчи и е създадено още през VII век Не е известно как точно киселото зеле е достигнало до Европа.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Ако киселото зеле е вече приготвено, то е „в сезон“ през цялата година. Ако искате да си направите сами кисело зеле, през по-голямата част от годината можете да използвате зеле от градината си, за да приготвите запасите си. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва киселото зеле и как се съхранява?

Кисело зеле в близък план

Освен че може да се консумира сурово, то може да се готви на пара. Докато в силезийската кухня и в Южна Бавария се добавят и готвят картофи, в ястията с кисело зеле могат да се добавят и различни месни съставки.

Киселото зеле е популярно по цял свят. Киселото зеле от Шампан, например, превръща Елзас в най-популярната местност за този продукт във Франция. Бигосът с кисело зеле отдавна е националното ястие на Полша. Сандвичите Рубен в САЩ не могат да се приготвят без кисело зеле. Кнедлите с кисело зеле в Чехия или Сегедски гулаш от унгарската кухня са още няколко примера за популярността на киселото зеле. Киселото зеле може да се съхранява безпроблемно.


Рецепти

Какво можем да приготвим с кисело зеле


Съставки

Какво се съдържа в киселото зеле?

Кисело зеле в близък план

То съдържа малко калории и е подходящо за диети за отслабване. Съдържащите се в него диетични фибри осигуряват отлично усещане за ситост. Освен всичко останало, то укрепва имунната система, сърцето и нервната система.

Хранителна стойност
 

ккал: 51 ккал

Въглехидрати: 0,75 г

Протеини: 1,13 г

Мазнини: 4,36 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.01 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,11 мг

Витамин C: 6,32 мг

Витамин E: 0,17 мг

 

Минерали

 

Калций: 38 мг

Желязо: 0,39 мг

Калий: 115 мг

Магнезий: 7 мг

Натрий: 206 мг