Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Копфсалата – нискокалорична, невероятно вкусна

Копфсалатата принадлежи към семейство Сложноцветни. Отглежда се предимно в европейски страни като Германия, Холандия, Белгия, Испания, Италия и Франция. В зависимост от сорта може да се отглежда в оранжерия или на открито.

Полезна информация

Прясна копфсалата

Прясна копфсалата в близък план

Копфсалатата е едногодишно растение с дълъг кочан. Тя образува приосновна листна розетка, която на свой ред се развива в разклонено съцветие. Копфсалатата обикновено е със светлозелен или бял цвят. Съществуват обаче и сортови разновидности с жълт до лилав цвят. Листата са вълнообразни и близко разположени едно до друго, което създава типичната форма на копфсалатата.

Зрелите растения достигат диаметър 25 см и тегло до един килограм. Въпреки своята сравнително ниската хранителна стойност, копфслатата стимулира апетита и същевременно действа освежаващо. За нея е характерен леко горчив вкус, въпреки че може да бъде и леко сладка. Копфсалатата дължи името си на своята кръгла, плътна форма.


Произход

Откъде произхожда копфсалатата?

Копфсалатата е един от най-популярните видове марули и е добре позната още от древността. Тя съдържа предимно вода и е култивирана разновидност на бодливата маруля – диворастящо салатно растение. Първоначално копфсалатата е степно растение, разпространено в голяма част от Европа, особено в Южна Европа, както и в Близкия изток. В древността тя е била особено ценена от римляните, египтяните и гърците. В наши дни се отглежда почти навсякъде по света. Основните райони на отглеждане днес са Германия, Нидерландия и САЩ.


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

Копфсалатата, която вирее предимно в умерените географски ширини, се бере през летните месеци юни, юли и август, а на някои места и през септември. Понастоящем се продава директно прясно обрана или се преработва в различни храни. Разновидностите на копфсалатата, отглеждани в оранжерии например, се предлагат през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва копфсалатата и как се съхранява?

Прясна копфсалата в близък план

Счита се за популярна основа за приготвяне на градинарски салати. Освен това, копфсалатата е и популярна гарнитура за месни ястия. Тя може да се съхранява в отделението за зеленчуци в хладилника в продължение на няколко дни. Когато е прясна, тя трябва да се консумира незабавно.Съставки

Какво съдържа копфсалата

Копфсалатата е изключително нискокалорична храна, въпреки че е богата на минерали и жизненоважни вещества. Затова консумацията ѝ е изключително здравословна. Копфсалатата е идеална като диетична храна, както и за поддържане на имунната система на организма. Тя е с много ниско енергийно съдържание, тъй като се състои от около 95% вода. Съдържа минерали и фибри, както и витамини,например фолиева киселина, витамините А и С. Когато се отглежда на открито, копфсалатата съдържа повече ценни съставки от оранжерийните продукти благодарение на пряката слънчева светлина, а съдържанието на нитрати при отглеждане на открито също е много по-ниско в сравнение с оранжерийните марули. Фолиевата киселина е витамин, който е необходим за образуването на червените кръвни телца, затова бременните жени задължително трябва да приемат достатъчно количество от този витамин. Съдържащите се в копфсалатата вещества помагат също и за облекчаване на възпалителните процеси.

Хранителна стойност
 

ккал: 14 ккал

Въглехидрати: 1,06 г

Протеини: 1,19 г

Мазнини: 0,22 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,06 мг

Витамин C: 11 мг

Витамин E: 0,57 мг

 

Минерали

 

Калций: 21 мг

Желязо: 0,31 мг

Калий: 306 мг

Магнезий: 9 мг

Натрий: 7 мг