Копф салата – нискокалорична, невероятно вкусна
Копф салатата принадлежи към семейство Сложноцветни. Отглежда се предимно в европейски страни като Германия, Холандия, Белгия, Испания, Италия и Франция. В зависимост от сорта може да се отглежда в оранжерия или на открито.
Прясна копф салата
Копф салатата е едногодишно растение с дълъг кочан. Тя образува приосновна листна розетка, която на свой ред се развива в разклонено съцветие. Копф салатата обикновено е със светлозелен или бял цвят. Съществуват обаче и сортови разновидности с жълт до лилав цвят. Листата са вълнообразни и близко разположени едно до друго, което създава типичната форма на копф салатата.
Зрелите растения достигат диаметър 25 см и тегло до един килограм. Въпреки своята сравнително ниската хранителна стойност, копфслатата стимулира апетита и същевременно действа освежаващо. За нея е характерен леко горчив вкус, въпреки че може да бъде и леко сладка. Копф салатата дължи името си на своята кръгла, плътна форма.
Откъде произхожда копф салатата?
Копф салатата е един от най-популярните видове марули и е добре позната още от древността. Тя съдържа предимно вода и е култивирана разновидност на бодливата маруля – диворастящо салатно растение. Първоначално копф салатата е степно растение, разпространено в голяма част от Европа, особено в Южна Европа, както и в Близкия изток. В древността тя е била особено ценена от римляните, египтяните и гърците. В наши дни се отглежда почти навсякъде по света. Основните райони на отглеждане днес са Германия, Нидерландия и САЩ.
Каква е нейната сезонност?
Копф салатата, която вирее предимно в умерените географски ширини, се бере през летните месеци юни, юли и август, а на някои места и през септември. Понастоящем се продава директно прясно обрана или се преработва в различни храни. Разновидностите на копф салатата, отглеждани в оранжерии например, се предлагат през цялата година.
За какво може да се използва копф салатата и как се съхранява?
Счита се за популярна основа за приготвяне на градинарски салати. Освен това, копф салатата е и популярна гарнитура за месни ястия. Тя може да се съхранява в отделението за зеленчуци в хладилника в продължение на няколко дни. Когато е прясна, тя трябва да се консумира незабавно.
Какво съдържа копфсалата
Копф салатата е изключително нискокалорична храна, въпреки че е богата на минерали и жизненоважни вещества. Затова консумацията ѝ е изключително здравословна. Копф салатата е идеална като диетична храна, както и за поддържане на имунната система на организма. Тя е с много ниско енергийно съдържание, тъй като се състои от около 95% вода. Съдържа минерали и фибри, както и витамини,например фолиева киселина, витамините А и С. Когато се отглежда на открито, копф салатата съдържа повече ценни съставки от оранжерийните продукти благодарение на пряката слънчева светлина, а съдържанието на нитрати при отглеждане на открито също е много по-ниско в сравнение с оранжерийните марули. Фолиевата киселина е витамин, който е необходим за образуването на червените кръвни телца, затова бременните жени задължително трябва да приемат достатъчно количество от този витамин. Съдържащите се в копф салатата вещества помагат също и за облекчаване на възпалителните процеси.
ккал: 14 ккал
Въглехидрати: 1,06 г
Протеини: 1,19 г
Мазнини: 0,22 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,05 мг
Витамин B2: 0,03 мг
Витамин B6: 0,06 мг
Витамин C: 11 мг
Витамин E: 0,57 мг
Калций: 21 мг
Желязо: 0,31 мг
Калий: 306 мг
Магнезий: 9 мг
Натрий: 7 мг