Диета на растителна основа – тенденцията за хранене за всички
Бърз преглед на съдържанието на тази страница
- Диетата на растителна основа е тенденция, която всеки може да следва.
- Впрочем, диетата на растителна основа не е същото нещо като веганството.
- Тук можем да разберем какво точно представлява тази тенденция в храненето – с включени вкусни рецепти.
Разликата между хранене на растителна основа и веганството
Появява се нова тенденция в здравословното хранене, която се нарича хранене на растителна основа. Както подсказва името, терминът означава зеленчукова диета. Предимството на тази тенденция за хранене е, че всеки може да се включи в нея. Противно на това, което можем да предположим, тази тенденция в храненето не е непременно веганска в класическия смисъл на думата. В своята същност, диетата на растителна основа се тълкува с различна степен на строгост на прилагане. Дори ако при някои хора е така, не е необходимо да се отказваме напълно от животинските продукти, както е при веганската диета. Въпреки това, количеството, което консумирате, е ясно ограничено. Иначе казано, месото като основен компонент, например под формата на пържола или рибно филе, не е включено в растителната диета. Ако се използват месо, риба, мляко, масло, сирене или яйца, то те трябва да са в изключително малки количества.
Диета на растителна основа – винаги можем да се храним така
Полезна информация – съществува широк спектър от храни, които можете да консумирате без проблем като част от растителната диета. Ето списък с продукти, които трябва редовно да добавяте към списъка си за пазаруване:
- листни зеленчуци, например, савойско зеле, кейл, спанак, маруля, пак чой.
- класически зеленчуци, например, карфиол, броколи, чушки, моркови, патладжан, тиквички, (сладки) картофи, кореноплодни зеленчуци, аспержи
- бобови култури, например, леща, боб, нахут, грах
- зърнени и квазизърнени храни, например, ориз, хляб и макаронени изделия (за предпочитане пълнозърнести), киноа, овесени ядки, булгур, амарант
- плодове, например, авокадо, горски плодове, цитрусови плодове, ябълка, банан, ананас, сливи
- тофу, сейтан или темпе
- орехи, ядки и семена, например, обикновени орехи, фъстъци, бадеми, кашу, тиквени и кедрови ядки, чиа, ленено и конопено семе
- вегански заместители на млечните продукти, например прясно мляко, кисело мляко или сирене от овес, соя, кокос или ядки.
Както беше споменато, животинските храни са разрешени и в храненето на растителна основа. Ориентировъчно можем да се стремим към съотношение 90:10. Съответно частта на млякото, яйцата, рибата, месото или сиренето не трябва да надвишава около 10% от храната. Често е достатъчно дори по-малко, например при много твърдо сирене тип пармезан. Достатъчна е само една малка шепа, за да придаде специален вкус на ястието.
Как да се храним разнообразно
Една заблуда, на която трябва да се обърне внимание – това, че определен продукт е чисто растителен, не означава, че трябва да се консумира в неограничени количества. В крайна сметка деликатеси като пържени картофи или вегански бисквити също се произвеждат от растителни съставки. Затова трябва да се уверим, че се храним с балансирана комбинация от продукти на растителна основа. Основата трябва да бъде непреработена храна от различни видове зеленчуци и зърнени храни. Плодовете, горските плодове, ядките и семената също трябва да присъстват редовно в чинията. Можем да запомним едно просто правило – колкото по-цветно, толкова по-добре. По този начин можем да бъдем сигурни, че получаваме пълен набор от витамини и минерали. За да си набавим достатъчно протеини, можем периодично да добавяме по едно яйце или малка порция месо, риба или морски дарове към диетата си. Но растителните храни, като грах, леща, гъби, ядки или тофу, също са много добри източници на протеини.
Растителна храна в чинията – рецепти за ежедневието
Ако искаме да се храним на растителна основа, не е нужно да се лишаваме от нищо. Например можем да започнем сутринта си с филийка пълнозърнест хляб и резенчета авокадо – с изцеден лимон, щипка сол и щипка прясно смлян черен пипер – тази закуска е истинско удоволствие. Вкусно за обяд или вечеря – къри, супи, зеленчуци на скара, задушени ястия, печено, бургери или обилни салати. Междувременно любителите на сладкото могат да посегнат към карамелизираните бадеми или домашно приготвените банички, да си приготвят плодова купа или да хапнат веган пудинг. Както виждаме, съществуват безкрайни възможности за прилагане на новата тенденция в храненето. Имаме нужда от вдъхновение? Нека кликнем върху рецептите, за да открием точно това, което ни се хапва.