Гроздов сок: Наслада за всеки
Гроздовият сок е освежаваща напитка, приготвена от прясно пресовано грозде. Със своя естествено сладък вкус и плодов аромат гроздовият сок е популярен както сред младите, така и сред възрастните. Съдържа и витамини, хранителни вещества и антиоксиданти. Гроздовият сок може да се консумира самостоятелно или да се използва като основа за различни коктейли и смесени напитки.
Гроздовият сок има следните специални качества
Гроздовият сок е освежаваща напитка със сладък и плодов вкус. Той съдържа витамини, минерали и вторични метаболити, по-специално полифеноли, които действат като антиоксиданти. Гроздовият сок е богат и на въглехидрати, особено на фруктоза и глюкоза.
Откъде произхожда гроздовият сок?
Гроздовият сок се произвежда в цял цвят от различни сортове грозде. Произходът му зависи от региона, в който се отглежда гроздето. Гроздето произхожда от Близкия изток и е отглеждано от римляните и гърците в древността.
Днес гроздовият сок се произвежда в много страни, включително Франция, Италия, Испания, САЩ, Чили, Аржентина, Австралия, Южна Африка. Гроздето обикновено се събира, отстраняват се дръжките и се пресова. След това полученият сок се пастьоризира и бутилира.
Гроздовият сок може да бъде направен от едни сорт или от смес и да има различни аромати и вкусове в зависимост от сорта и произхода.
Каква е сезонността на гроздовия сок?
Сезонността на гроздовия сок варира според района и климата. В Европа, Северна Америка и други зони с умерен климат гроздето обикновено узрява в края на лятото до началото на есента, т.е. между август и октомври. Това е и времето, в което се предлага пресен гроздов сок. Въпреки това в много супермаркети през цялата година има гроздов сок в бутилки, тъй като той се произвежда от гроздов концентрат с по-дълъг срок на годност.
За какво се използва гроздовият сок и как се съхранява?
Гроздовият сок е универсален — в зависимост от индивидуалните предпочитания и употреби. Често се използва като освежаваща напитка и може да се консумира самостоятелно или разреден с вода. Използва се и в рецепти за готвени ястия и печива. Гроздовият сок е основен компонент при производството на вино, тъй като съдържа захарта и хранителните вещества, необходими за ферментацията.
Гроздовият сок трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, за да се предотврати окисляването му и по този начин влошаването на вкуса и качеството. В идеалниятслучай сокът може да се съхранява в хладилник при температура между 2-7 градуса по Целзий и след отваряне да се консумира в рамките на 3-4 дни. Гроздовият сок може да се съхранява по-дълго време преди отваряне в зависимост от вида на опаковката. Важно е сокът да се предпазва от слънчева светлина и източници на топлина.
Какво съдържа гроздовият сок
Гроздовият сок съдържа различни съставки, включително антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли, витамин С, витамин K, минерали като калий и магнезий.
Калории: 68 kcal
Въглехидрати: 16,6 g
Белтъчини: 0,2 g
Мазнини: 0 g
Витамин А: 4 µg
Витамин B1: 0,04 mg
Витамин В2: 0,02 mg
Витамин В6: 0,02 mg
Витамин С: 1 mg
Витамин Е: 0,7 mg
Калций: 12 mg
Желязо: 0,4 mg
Калий: 148 mg
Магнезий: 9 mg
Натрий: 3 mg