Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Какаова напитка – сладка и млечна

Децата и възрастните обичат да посягат към готови за пиене млечни шейкове, напр. какаова напитка, когато са навън и им се допие нещо сладко. Какаовата напитка се предлага в готов вид, но можете лесно да си я приготвите и сами.

Полезна информация

Какаовата напитка притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на какаова напитка

Какаовата напитка се нарича още шоколад за пиене или какао за пиене. В зависимост от продукта се предлагат различни комбинации от какао, прясно мляко, вода и подправки. Затова и хранителните стойности са различни за различните продукти.


Произход

Откъде произхожда какаовата напитка?

Основата на какаовата напитка е какаовото зърно, което е било познато още на ацтеките в Централна Америка. Има доказателства, че какаовите зърна са били използвани още преди 2000 години, но не за какаова напитка. Първоначално пулпата на какаовия плод се е използвала за приготвяне на алкохолна напитка. Какаовото дърво произхожда от района на Амазонка, където намира необходимия топъл и влажен климат.


Сезон

Каква е сезонността на какаовата напитка?

Какаото е продукт, който се предлага през цялата година. Какаовите зърна растат на дълъг подраст, който ботаникът Карл фон Лине нарича „Храна на Боговете“. При идеални условия, вечнозеленото какаово дърво цъфти през цялата година и дава плодове през цялата година. В зависимост от сорта какаови плодове, които са дълги около 30 см и тежат 500 грама, те съдържат между 25 и 50 семена, или така наречените какаови зърна. В плантациите те се събират два пъти годишно.

Нашите предложения за млечни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва какаовата напитка?

Детайлно изображение на какаова напитка

Какаовата напитка може да се пие топла или студена. Според личните предпочитания могат да се добавят подправки като канела, кардамон и джинджифил за подобряване на вкуса на напитката. Ако не е отворена, какаовата напитка може да се съхранява и след изтичане на срока на годност. Ако се предлага в стъклена бутилка, какаовата напитка трябва да се съхранява в хладилник след отваряне. Там може да престои няколко дни.


Рецепти

Идеи за какаови напитки


Съставки

Ето какво съдържа какаовата напитка

Шоколадът за пиене от обезмаслено мляко съдържа 52 килокалории, 9 грама въглехидрати, 3,5 грама протеини и 0,3 грама мазнини. Той е богат на минерали, като 120 милиграма калций, магнезий, калий, натрий и фосфор.

Хранителна стойност
 

ккал: 52 ккал

Въглехидрати: 8,9 гр

Белтъчини: 3,5 гр

Мазнини: 0,3 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,18 мг

Витамин В6: 0,05 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 120 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 170 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 50 мг