Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Суроватка – отлична освежителна напитка

Всеки, който обръща внимание на здравето си и се интересува от храната, не може да не е опитвал така наречената суроватка. Това е много здравословна напитка, която е идеално освежаващо средство, особено през топлите летни месеци.

Полезна информация

Суроватката има следните специални качества

Детайлно изображение на суроватка

Суроватката е известна още като водата от сиренето или цвик. Това се отнася за приготвянето ѝ, тъй като самата суроватка всъщност е само страничен продукт от производството на различни видове сирене. Съществуват два вида суроватка. Единият е киселата суроватка, а другият е популярната сладка суроватка. Тя се получава, когато сирището се добавя за сгъстяване на сиренето и след това готовото сирене се обезмаслява. Суроватката съдържа лактоза, суроватъчни протеини, водоразтворими витамини и минерали, а освен това е и нискокалорична.


Произход

Откъде произхожда суроватката?

Суроватката е водниста течност, която се получава при производството на сирене. Когато млякото се съсирва в сирене, течността, която остава, се нарича суроватка. Има два вида суроватка – сладка и кисела Суроватката съществува още откакто млякото се използва за производство на сирене.


Сезон

Кога е сезонът на суроватката?

Суроватка е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите предложения за млечни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва суроватката и как се съхранява?

Детайлно изображение на суроватка

Суроватка може да се използва за приготвяне на напитки, като се смесва с плодове, чай или билки. Сладката суроватка се предлага с много вкусове. Като готова за пиене напитка, тя обикновено се смесва с плодови сокове и други добавки. Това придава на напитката фина сладост. Съществуват обаче и някои видове какаов прах и напитки на прах, които се състоят предимно от суроватка на прах. Те се смесват и с различни добавки, например декстроза. Сладката суроватка може да се използва както за закуска, така и като заместител на млякото. Суроватката трябва да се съхранява в хладилник. Ако не е отворена, може да се съхранява след изтичане на минималния срок на годност. След отваряне трябва да се консумира до няколко дни.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим със суроватка


Съставки

Какво съдържа суроватката?

Суроватката се състои от 94% вода, 4-5% лактоза и практически не съдържа мазнини. Суроватката съдържа млечна киселина, ценни витамини от рода на В1, В2, В6, както и минералите калий и калций. Млечната киселина, съдържаща се в суроватката, е полезна за здравето. Суроватката може да се използва и за външно приложение върху кожата – тя помага за облекчаване на различни симптоми, включително кожни проблеми.

Хранителна стойност
 

ккал: 27 ккал

Въглехидрати: 5,14 гр

Белтъчини: 0,8 гр

Мазнини: 0,36 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 003 µg

Витамин B1: 5,14 мг

Витамин В2: 0,8 мг

Витамин В6: 0,36 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 48,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 68 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 129 мг

Магнезий: 1 мг

Натрий: 45 мг