Бри – деликатно и меко сирене
Това особено вкусно меко сирене е истински фаворит сред ценителите на сирената. Обикновено се оставя да зрее до четири седмици. Този период е необходим за създаването на белезникавата благородна плесен, която придава несравнимия кремообразен и сметанов вкус на Бри.
Сиренето Бри притежава следните специални характеристики
Бри е сирене с мека консистенция, подобна на Камембер, но с различен вкус. Сиренето Бри се произвежда за около седмица, след което се оставя да отлежи още няколко седмици, докато бъде готово за консумация. След една седмица, Бри се напръсква с плесенна култура, която образува бял слой върху мекото сирене.
Откъде произхожда сиренето Бри?
Бри е името на френския регион, от който произхожда мекото сирене. По-голямата част от сиренето Бри в нашата държава продължава да се внася от едноименния регион или се произвежда във Франция. Съществуват доказателства, че това сирене се е произвеждало още през XV век.
Каква е сезонността на сиренето Бри?
Бри не се предлага изключително в определен сезон Това е така, защото когато е готово за консумация, Бри зрее дълго. Ето защо то е достъпно през цялата година.
За какво може да се използва сиренето Бри и как се съхранява?
Бри има много приложения, тъй като френското меко сирене се използва за най-различни цели: Например, то може да се използва просто върху хляб. Може да се консумира и в чист вид с вино. Ако отстраните кората на Бри, то може да се използва и в супи и сосове, тъй като мекото сирене се топи отлично. Ето защо Бри често се използва и за гратиниране. Популярното меко сирене е подходящо и за гарниране на салати.
Как да съхраняваме сиренето Бри
Бри може да се запази продължително, но винаги трябва да се съхранява на хладно място, защото в противен случай се разваля бързо. За съхранението е идеална кутия, в която е поставена кухненска хартия, за да може Бри да изпуска течността си в нея. Оригиналната опаковка също е подходяща за съхранение. Бри може да се съхранява и в домакинско фолио в хладилника. За да му позволите да „диша“, предварително направете малки дупчици във фолиото.
Ето какво можем да приготвим със сирене Бри
Ето какво съдържа сиренето Бри
В подходящи количества, Бри е важен компонент на здравословното хранене, тъй като съдържа голямо количество витамин В2. Този витамин е важен за множество биохимични процеси в организма. Високото съдържание на биотин осигурява производството на важни ензими в организма. Също така, Бри съдържа голямо количество протеини, които са важни за растежа на мускулите и за засищането при хранене. Така Бри помага за потискане на чувството за глад
ккал: 345 ккал
Въглехидрати: 0,1 g
Белтъчини: 22,6 гр
Мазнини: 27,9 гр
Витамин А: 157 µg
Витамин B1: 0,05 мг
Витамин В2: 0,34 мг
Витамин В6: 0,23 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,8 мг
Калций: 400 мг
Желязо: 0,5 мг
Калий: 152 мг
Магнезий: 20 мг
Натрий: 640 мг