Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Лимбургер – интензивен и пикантен вкус

Лимбургер е полумеко, полутвърдо сирене, произведено от пастьоризирано краве мляко. В допълнение към силния аромат и пикантния вкус, характерна особеност на неговата кора е леко лепкавата червена мазка.

Полезна информация

Сиренето Лимбургер притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на сиренето Лимбургер

Червената мазка, с която редовно се обработва повърхността на сиренето по време на процеса на зреене, допринася значително за особено пикантния вкус и интензивния мирис на сиренето Лимбургер. Когато е напълно узряло, сиренето Лимбургер се продава под формата на правоъгълни блокчета. То е с кремав цвят и червеникаво-кафява кора. Заради външния си вид, понякога се нарича „тухленото сирене“ . По своята консистенция леко наподобява сирене Фета, тъй като е също толкова твърдо и ронливо. Младото сирене Лимбургер все още има доста омекотен вкус. Колкото по-дълго зрее, толкова по-меко, кремообразно и ароматно става.


Произход

Откъде произхожда сиренето Лимбургер?

Произходът на сиренето Лимбургер може да се проследи до XIII в., когато то е било произвеждано от монаси в манастирите около съвременния нидерландско-белгийски регион Лиеж в бившото херцогство Лимбург. През 1830 г. търговецът на сирене на едро, Карл Хирнбайн, след своите пътувания с образователна цел, донася рецептата в родния си Алгой. Той открива първата млекарница за меко сирене „Лимбург“ в Южна Германия, в Горен Алгой. Производството на сиренето Лимбургер става все по-успешно. За известно време то е толкова популярно, че цената му се превръща в основа за изчисляване на цените на млякото. Днес сиренето Лимбургер се произвежда основно в Германия.


Сезон

Кога е сезонът на прясното сирене Лимбургер?

Сиренето Лимбургер е пресен продукт, който се предлага през цялата година.

Млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето Лимбургер?

Детайлно изображение на сиренето Лимбургер

Сиренето Лимбургер е подходящо за обилна закуска, особено намазано върху пълнозърнест хляб както и нарязан на кубчета в пикантна зелена салата или класическа салата със сирене. Намазаната кора на сиренето също може да се консумира. Поради добрите си топилни свойства е добре да се използва в комбинация с основно ястие, например при пълнене на зеленчуци от рода на тиквички или чушки или нарязано върху ястие със свинско или пилешки бутчета. В региона Алгой сиренето Лимбургер е много популярно за приготвянето на традиционното местно ястие „Allgäuer Käsespätzle“. Като силно пикантна съставка употребата на сирене Лимбургер в кухнята е почти неограничена.

Ето как да съхраняваме сиренето Лимбургер.

Мекото сирене не трябва да се съхранява повече от един ден без охлаждане. В хладилника сиренето Лимбургер може да се съхранява в продължение на три седмици. Заради силната си миризма, този вид сирене винаги трябва да се увива добре във фолио или още по-добре да се постави в пластмасова кутия. Както всички други сирена, то трябва да се съхранява на най-горния рафт на хладилника или в отделението на вратата, където не е прекалено студено. Ако кората е мазна и светлата вътрешна част се е свила, това означава, че продуктът не се препоръчва за консумация, тъй като оптималната степен на зрялост е надхвърлена.


Съставки

Какво се съдържа в сиренето Лимбургер?

Сиренето от краве мляко се предлага с различни нива на масленост. То се предлага в пет степени на масленост до кремообразна степен. Лимбургер с масленост 20% е най-нискокалоричната разновидност, която може да се използва и за диета за запазване на фигурата. Сиренето Лимбургер е богато на витамини от група В, които регулират метаболизма на мастните киселини и аминокиселините, както и активирането на енергийните резерви. Меките сирена са с високо съдържание на вода, което обуславя тяхната мека консистенция. Високото съдържание на калций в тях е полезно за костите и зъбите

Хранителна стойност
 

ккал: 268 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 22,4 гр

Мазнини: 19,7 гр

Витамини

 

Витамин А: 380 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин В2: 0,35 мг

Витамин В6: 0,09 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 534 мг

Желязо: 0,6 мг

Калий: 128 мг

Магнезий: 21 мг

Натрий: 720 мг