Камембер – сирене от сурово мляко
Камембер е меко сирене с бяла плесен с произход от Франция. По разпореждане на император Наполеон III през XIX в., сиренето Камембер бива допуснато до трапезата на императорския двор. Така кремообразното и твърдо сирене от сурово мляко започва своя неудържим път към успеха.
Сиренето Камембер притежава следните специални качества
Камемберът е вид меко сирене, с неподправен вкус, което е изключително популярно. Оригиналният Камембер обикновено се произвежда от сурово мляко, а процесът на производство отнема около три седмици.
Когато сиренето Камембер е готово за консумация, обикновено е в кръгла форма и покрито с бял слой плесен. Вътрешността на сиренето Камембер е от бяла до жълта, в зависимост от степента на зрялост. Съществуват много различни видове Камембер, които се различават по вкус, степен на зрялост и размер.
Откъде произхожда сиренето Камембер?
Сиренето Камембер произхожда от Франция, по-точно от регион Нормандия. Името му произхожда от едноименното селище, в което е създадено в края на XVIII в. от Мари Фонтан Арел, земеделски производител. Тя променя много по-стара рецепта за сирене и с нея постига огромен успех. Твърди се, че дори император Наполеон III е обичал сиренето Камембер и го е поднасял на официалните гости. „Camembert de Normandie“ тежи около 250 грама, има кръгла, по-рядко квадратна форма и леко пикантен, но и мек, ядков вкус. Прилича на сирене Бри, но не е толкова мазно. Наименованието „Камембер“ не е защитено, поради което този вид сирене вече не е регионален продукт. Сега се произвежда в много страни и вкусът му не е еднакъв навсякъде.
Кой е сезонът на сиренето Камембер?
Сиренето Камембер е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сиренето Камембер и как се съхранява?
Мекото сирене е много вкусно, когато се намаже върху филийка хляб или в кифлички. То е особено подходящо за паниране, пържене и за запеканки. Камембер се използва също за приготвянето на разядката „Obadzde“ , която е много ценена и популярна в Бавария.
Как се съхранява сиренето Камембер?
Подобно на всички меки сирена, сиренето Камембер се съхранява най-добре в метална кутия, поставено върху кухненска хартия или в оригиналната си опаковка. То трябва да се съхранява в хладилник, но без да се замразява, в противен случай желаният процес на зреене ще бъде прекъснат и сиренето губи голяма част от вкуса си.
Преди да се консумира, сиренето трябва да се извади от хладилника поне половин час преди това, за да се развие ароматът му. Вътрешността на престоялото дълго време сирене Камембер изсъхва. С разваленото сирене Камембер кората изсъхва и вътре се появява остър, подобен на амоняк вкус.
Какво съдържа сиренето Камембер
Камембер е богат на фосфор и калций, както и на протеини, които са важни за зъбите и костите. Съдържащите се в него микроорганизми са пробиотични, което означава, че подпомагат здравето на чревната флора. Сиренето Камембер е много здравословен, не съдържа голямо количество мазнини и почти никакви въглехидрати, съответно се отразява добре на фигурата. Същевременно то съдържа голямо количество протеини и много витамини С, В2, В6, В12, D, Е и К. В сиренето се съдържат още цинк, натрий и фосфор.
ккал: 216 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 23,5 гр
Мазнини: 13,5 гр
Витамин А: 217 µg
Витамин B1: 0,05 мг
Витамин В2: 0,67 мг
Витамин В6: 0,28 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,3 мг
Калций: 600 мг
Желязо: 0,2 мг
Калий: 120 мг
Магнезий: 20 мг
Натрий: 680 мг