Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сирене Раклет – вкусно и питателно

Сиренето Раклет вече е специалитет не само в Швейцария и Франция, но се радва на голяма популярност във все повече държави. Сиренето, което обикновено се произвежда от краве мляко, може да се купи предварително опаковано, така че нищо да не нарушава насладата от Раклет за семейството или приятелите.

Полезна информация

Сиренето Раклет има следните специални качества

Детайлно изображение на сирене Раклет

Сиренето Раклет се произвежда от сурово или пастьоризирано краве мляко, в зависимост от района на произход и разновидността. В наши дни особено популярни разновидности са Раклет от Вале („Raclette du Valais“), швейцарско сирене Раклет („Raclette Suisse“) и френското сирене Раклет от Савоя – „Raclette de Savoie“.


Произход

Откъде произхожда сиренето Раклет?

Според историите, човек на име Леон, лозар от Вале, в една студена зима поддържал половин пита сирене над огъня през студената зима и си хапвал от горния топящ се слой. Така се създава Раклетът – типичен специалитет от Вале.

Сиренето от Вале обаче води началото си от IV в. пр. н.е. и е било известно още по римско време Между XIV и XIX век това сирене се използва дори като средство за възнаграждение или разплащателно средство, а също и като продукт за износ. То се приготвя по традиционни рецепти и до наши дни. Официалното си наименование Раклет получава едва през 1874 г. Името произлиза от френската дума „raclet“, която означава „остъргвам“. След като се разтопи, сиренето се остъргва от питата.


Сезон

Кога е сезонът на сиренето Раклет?

В Швейцария, както и в други части на Европа, Раклетът е особено популярен през зимата, тъй като горещото сирене заедно с картофи сгрява през студените дни и засища едновременно. В Германия Раклетът е особено популярен по време на коледните и новогодишните празници като семейно ястие.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето Раклет?

Детайлно изображение на сирене Раклет

По традиция Раклетът е ястие за дългите зимни вечери, когато половин пита сирене се пече на огъня с отрязаната страна, докато сиренето се разтопи и горният, леко хрупкав слой може да се изстърже в чиния с хляб или картофи. Към него се поднасят сладко-кисели мариновани зеленчуци и гъби. Ястието, което е много популярно в Швейцария и алпийските части на Франция, вече е разпространено и на други места.

Как да използваме сиренето Раклет?

Тъй като често е трудно сиренето да се изпече цяло на открит огън, то може да се нареже на резени, изпича се заедно с кисели краставички в малки плоски съдове, които се поставят върху уред за затопляне, поставен в средата на масата. На дъното на тигана се поставят сварени картофи или хляб, отгоре се поставят кисели краставички, а накрая се покрива със сиренето Раклет и се запича в Раклет грил. Сиренето Раклет най-добре се съхранява в хладилник. Там то се запазва в продължение на няколко седмици.


Съставки

Ето какво съдържа сиренето Раклет

Раклетът е продукт от краве мляко с високо съдържание на мазнини. За да се улесни храносмилането, към храната трябва да се поднасят достатъчно фибри под формата на хляб, картофи и зеленчуци. Освен това, както и при традиционното хранене с Раклет, трябва да се правят почивки по време на вечерта, за да не се натоварва храносмилателната система

Хранителна стойност
 

ккал: 343 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 22,7 гр

Мазнини: 28 гр

Витамини

 

Витамин А: 310 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,3 мг

Витамин В6: 0,06 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,8 мг

 

Минерали

 

Калций: 750 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 34 мг

Натрий: 600 мг