Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Горгонзола – сирене със своеобразен вкус

Горгонзола е италианско меко сирене със синя плесен, а неговият френски аналог е сиренето Рокфор. Със съдържанието си на мазнини от около 48%, то е едно от пълномаслените сирена.

Полезна информация

Сиренето Горгонзола притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна плодова извара

Когато узрее, сиренето Горгонзола представлява цилиндрична пита с тегло от 6 до 12 килограма. Кората му е сравнително дебела и червеникава. Меката вътрешност обикновено е бяла и набраздена от зелено-сини плесенни жилки. Обикновено вкусът му е по-мек от миризмата. Младото сирене е много кремообразно и има маслена нотка. По-зрелите сортове стават по-пикантни с течение на времето и имат доста интензивен вкус. Въпреки това, ако сиренето Горгонзола мирише на кисело или горчиво или дори е с кафяв цвят, то не трябва да се консумира.

Синята плесен в сиренето Горгонзола обуславя нейния характерен вкус и специален аромат. Тази благородна плесен е безвредна за човешкия организъм. Тя трябва да се избягва единствено по време на бременност.

Как се приготвя сиренето Горгонзола?

За производството на Горгонзола към кравето мляко се добавят специални плесенни култури („Penicillium roqueforti“). По време на процеса на зреене, в сиренето се развива благородна плесен. Преди съхранение, кората се обработва няколко пъти със стоманени игли. Това осигурява на синята плесен кислород, от който тя се нуждае, за да расте. Кората се измива редовно със солена вода. Тази влага също така благоприятства развитието на мухъла.


Произход

Откъде произхожда сиренето Горгонзола?

Известното в цял свят синьо сирене с интензивен аромат е типична запазена марка на италианските сирена. То произхожда от Ломбардия, по-точно от северноиталианския град Горгонзола. Това е едно от най-старите сирена в света. За първи път е споменато в писмени източници през 879 г. Пещерите в района, в които има естествени плесенни култури, са идеално място за отлежаване и съхранение. От 1955 г. насам името му, в съчетание с мястото на производство, е защитено с печата DOC („Denominazione di origine controllata“) в Италия, а по-късно и в цяла Европа.


Сезон

Кога е сезонът на сиренето Горгонзола?

В зависимост от своята разновидност, Горгонзола отлежава от два месеца до една година. Сиренето Горгонзола е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва прясното сирене Горгонзола и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна плодова извара

Сиренето Горгонзола може да се използва в кухнята по редица различни начини. Тъй като има чудесни топилни свойства, то е особено подходящо под формата на кремообразен сос за паста или пица, като пълнеж за тортелини или за разбъркване в ризото. Също така, Горгонзола привнася пикантност и като солена закуска: чиния сирене бял хляб, маслини или грозде. Вкусът му е чудесен дори като десерт, например под формата на пълнеж за пресни круши. Благодарение на плесенните култури, Горгонзола е „жива“ храна с непрекъснат процес на зреене. Затова трябва да се купува само в малки количества.Съставки

Какво съдържа сиренето Горгонзола?

Съдържанието на мазнини в Горгонзола е сходно с това на други сирена Благодарение на тройната ферментация, италианското синьо сирене не съдържа нито глутен, нито лактоза, поради което е много подходящо и за хора със съответните непоносимости. То е богато и на витамини от група В, които са важни за нервната и имунната ни система.

Хранителна стойност
 

ккал: 360 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 19,4 гр

Мазнини: 31,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 257 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин В2: 0,43 мг

Витамин В6: 0,11 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 612 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 260 мг

Магнезий: 20 мг

Натрий: 1400 мг