Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Стафиди: сладко изкушение

Общият термин „стафиди“ обхваща всички сушени гроздови плодове от различни сортове лози. Общоприето е гроздовите плодове да се наричат грозде. Терминът стафида идва от френската дума за грозде „rosin“.

Полезна информация

Стафидите имат следните специални качества

Стафиди в детайлен изглед

Гроздето, което се суши за стафиди, се бере презряло. Следва сушене. Това традиционно става на слънце или на топло, сенчесто и добре проветрено място. Когато остатъчната влага на гроздето стане 15 до 25 процента, процесът на сушене е завършил. При сушенето от гроздето се извлича течност, така делът на плодова захар се повишава с около 60 процента. 

Обикновени стафиди, стафиди Султана и коринтски стафиди

Има различни видове стафиди и те се разграничават според сорта лоза. Известни са стафидите Султана и коринтските стафиди. Стафидите Султана са светъл сорт без семки, които се получават от гроздето Султана, наричано още „Тoмпсън Сийдлес“. Коринтските стафиди са по-скоро тъмни и имат по-силен вкус. Те са кръстени на гръцкия град Коринт и се получават от черно коринтско грозде: малки и черни зърна без семки. 


Произход

Откъде произхождат стафидите?

Стафидите идват от Турция, Гърция, ЮАР, Америка или Австралия.


Сезон

Каква е сезонността на стафидите?

Стафидите спадат към сушените плодове и са налични целогодишно.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват стафидите и как се съхраняват?

Стафиди в детайлен изглед

Стафидите могат да се ядат в чиста форма и са алтернатива на сладките лакомства. В микс с ядки и мюсли стафидите предоставят енергия. Могат да се използват и като съставка за печене на хлебчета със стафиди и коледен щолен, а също така и при готвенето. Стафидите трябва да се затварят много добре и да се съхраняват на сухо.Съставки

Ето какво съдържат стафидите

Стафидите са богати на енергия. Съдържащата се плодова захар бавно попада в кръвта, за разлика от рафинираната. Стафидите предоставят на тялото и баластни вещества.

Хранителна стойност
 

kcal: 292 kcal

Въглехидрати: 68 g

Белтъчини: 2,5 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 5 µg

Витамин В1: 0,1 mg

Витамин В2: 0,05 mg

Витамин В6: 0,11 mg

Витамин С: 1 mg

Витамин Е: 0,6 mg

 

Минерали

 

Калций: 80 mg

Желязо: 2,3 mg

Калий: 782 mg

Магнезий: 41 mg

Натрий: 21 mg