Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Копър – вкусна лятна подправка

Наричан още „подправка за краставици“, копърът също така е и универсално лечебно растение и подправка. Копърът произхожда от Близкия изток и Южна Европа. Древните египтяни, гърци и римляни са го използвали както в кухнята, така и като лекарство. Копърът вероятно е донесен в Централна Европа от монаси-християни, които са го отглеждали в градините на своите манастири.

Полезна информация

Копърът има следните специални свойства

Пресен копър в близък план

Копърът (Anethum graveolens L.) е едногодишно тревисто растение, което достига височина от 30 до 75 сантиметра, по-рядко до 120 сантиметра. Всички части на растението миришат ароматно. Вкусът на копъра варира от силен и тръпчив, през леко горчив, до леко сладък и ароматен. Изсушените семена имат вкус, подобен на кимиона. Пресният копър има много по-сладък вкус от сушените растения. Както листата , така и плодните зрънца на копъра са важна съставка за мариноване на корнишони, кисело зеле, тиква със синап, както и за производство на билков оцет.


Произход

Откъде произхожда копъра?

Растението копър произхожда от Южна Европа, по-точно от Средиземноморския регион, откъдето преди около 5000 години се разпространява в Северна Европа. Най-старите сведения за него са от Древен Египет, където се споменава като погребален дар. През Средновековието копърът се е използвал като лечебно растение за различни заболявания.


Сезонност

Каква е сезонността на копъра?

Свободно растящото растение вирее от май до септември. Все пак благодарение на оранжерийното си отглеждане, пресен копър се предлага през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва копъра и как се съхранява?

Пресен копър в близък план

Пресният копър има сладък, ароматен и леко пикантен вкус, наподобяващ резене или анасон. Служи като много ароматна подправка за супи, сосове и салати и е отличен за овкусяване на ястия с яйца, картофи, риба, морски дарове, салата от краставици, извара и леки сосове. Използва се и за ароматизиране на месни ястия с птиче месо и вино. Типичната лятна подправка губи голяма част от своя пикантно-сладък вкус при готвене и заради това копърът се добавя непосредствено преди сервиране. От сушения копър трябва да сложите малко повече. Зеленият копър или листният копър може да се използва за придаване на свеж акцент на ястията или за поднасянето им по привлекателен начин.

Начин за съхранение на копър

За съжаление сушеният копър губи своите важни активни съставки и аромат. Копърът запазва силния си аромат в замразено състояние. Най-добре е да се съхранява добре охладен при температура около нула градуса Целзий и относителна влажност 95%. Освен това, в случай че копърът е опакован във фолио, той ще може да се съхранява в срок до три седмици.


Рецепти

Какво можем да приготвим с копър


Съставки

Какво съдържа копъра

Копърът е богат на витамин С. Ето защо, наред с другите свои предимства, той помага за главоболието. Друга причина за това е високото съдържание на етерични масла, които правят копъра отлично средство за поддържане на апетита, както и добро спазмолитично средство с благотворно въздействие върху храносмилателната система. Затова копърът се смята за истински чудодеен лек при стомашно-чревни оплаквания, бъбречни заболявания, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, киселини, а също и в случай на хемороиди, отоци и язви. Освен това, копърът има бактерицидно действие срещу някои чревни бактерии. 

Хранителна стойност
 

ккал: 54 ккал

Въглехидрати: 8 г

Протеини: 3,7 г

Мазнини: 0,8 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,19 мг

Витамин B2: 0,43 мг

Витамин B6: 0,3 мг

Витамин C: 50 мг

Витамин E: 1,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 230 мг

Желязо: 5,5 мг

Калий: 647 мг

Магнезий: 28 мг

Натрий: 27 мг