Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Блат за торта – за вкусни сладкиши

Блатовете за торти се предлагат с различни вкусове и се приготвят от различни видове тесто. Особено предпочитани са вариантите от пат бризе или бисквитено тесто. Според сезона за гарниране могат да се използват различни видове плодове. С тях върви добре бита сметана.

Полезна информация

Блатът за торта притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на блат за торта

Обикновено блатът за торта е плосък и кръгъл, тъй като се пече в кръгла форма или в ринг за торта. Ръбът на блата се повдига леко, за да може повърхността да се обработва по-лесно, а гарнирането с плодове или крем се държи на място. Съществуват обаче и блатове без ръб, които се подреждат един върху друг в комбинация с маслен крем или сметана, какъвто е случаят например с Шварцвалдската торта с череши.


Произход

Откъде произхожда блата за торта?

„Основите“ на днешното бисквитено тесто са положени през ХVІІ век. Решаващият фактор за успеха е отделната обработка на белтъците до разбиване на сняг, разбитите на пяна жълтъци и късното добавяне на брашното. Едва тогава се образува лека, въздушна маса, която бързо може да спадне. Готовата бисквитена смес трябва да се изпече веднага.


Сезон

Каква е сезонността на блат за торта?

Блат за торта може да бъде приготвян по всяко време у дома или закупуван готов. Той се предлага целогодишно. 

Нашите предложения за хрупкав хляб

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва блата за торта и как се съхранява?

Детайлно изображение на блат за торта

Блатът за торта се изпича от тесто и след това се обработва допълнително. Бисквитените блатове може да се гарнират например с пудинг, плодове и глазура за торта. Когато се приготвят няколко блата в комбинация с маслен крем или сметана и се подреждат един върху друг, се получава например сватбена торта. 

Тарталетките и сладкишите от пат бризе не спадат толкова бързо, когато са гарнирани с плодове. Освен това блатът може да се модифицира, като се добавят настъргани ядки и подправки. Пат бризе е и подходящият блат за приготвяне на тарт, киш или пастет. Те се характеризират с пикантен вкус и обилни съставки. 

Ето как блатът за торта се запазва свеж

Готовите продукти имат дълъг срок на годност, както и готовите блатове за торта, които са добре защитени с пластмасова опаковка. Малките тарталетки обикновено се предлагат опаковани в пликове. От друга страна, готовото тесто от хладилния шкаф не се запазва толкова дълго. Дълбокозамразени, блатовете за торти от бисквитено тесто или пат бризе могат да се съхраняват до три месеца. Достатъчно е печивото да се увие в алуминиево фолио и да се постави във фризера.


Съставки

Ето какво съдържа блата за торта

Готовите блатове за торти могат за нула време да се превърнат в сладкиши, торти или тарти. Но дори домашно приготвеното тесто не трябва да отнема много време, а съставките често вече са налични. Предимството е, че знаем точно какви съставки съдържа продуктът. Това е особено важно за хората, страдащи от алергии, или за тези, които искат да избягват захарта, например. По този начин блатът за торта може да се изпече по здравословен начин и да се адаптира към личните нужди.

Хранителна стойност
 

ккал: 346 ккал

Въглехидрати: 68,3 г

Протеини: 6,5 г

Мазнини: 5,2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 0 мг