Блат за торта – за вкусни сладкиши
Блатовете за торти се предлагат с различни вкусове и се приготвят от различни видове тесто. Особено предпочитани са вариантите от пат бризе или бисквитено тесто. Според сезона за гарниране могат да се използват различни видове плодове. С тях върви добре бита сметана.
Блатът за торта притежава следните специални характеристики
Обикновено блатът за торта е плосък и кръгъл, тъй като се пече в кръгла форма или в ринг за торта. Ръбът на блата се повдига леко, за да може повърхността да се обработва по-лесно, а гарнирането с плодове или крем се държи на място. Съществуват обаче и блатове без ръб, които се подреждат един върху друг в комбинация с маслен крем или сметана, какъвто е случаят например с Шварцвалдската торта с череши.
Откъде произхожда блата за торта?
„Основите“ на днешното бисквитено тесто са положени през ХVІІ век. Решаващият фактор за успеха е отделната обработка на белтъците до разбиване на сняг, разбитите на пяна жълтъци и късното добавяне на брашното. Едва тогава се образува лека, въздушна маса, която бързо може да спадне. Готовата бисквитена смес трябва да се изпече веднага.
Каква е сезонността на блат за торта?
Блат за торта може да бъде приготвян по всяко време у дома или закупуван готов. Той се предлага целогодишно.
За какво може да се използва блата за торта и как се съхранява?
Блатът за торта се изпича от тесто и след това се обработва допълнително. Бисквитените блатове може да се гарнират например с пудинг, плодове и глазура за торта. Когато се приготвят няколко блата в комбинация с маслен крем или сметана и се подреждат един върху друг, се получава например сватбена торта.
Тарталетките и сладкишите от пат бризе не спадат толкова бързо, когато са гарнирани с плодове. Освен това блатът може да се модифицира, като се добавят настъргани ядки и подправки. Пат бризе е и подходящият блат за приготвяне на тарт, киш или пастет. Те се характеризират с пикантен вкус и обилни съставки.
Ето как блатът за торта се запазва свеж
Готовите продукти имат дълъг срок на годност, както и готовите блатове за торта, които са добре защитени с пластмасова опаковка. Малките тарталетки обикновено се предлагат опаковани в пликове. От друга страна, готовото тесто от хладилния шкаф не се запазва толкова дълго. Дълбокозамразени, блатовете за торти от бисквитено тесто или пат бризе могат да се съхраняват до три месеца. Достатъчно е печивото да се увие в алуминиево фолио и да се постави във фризера.
Ето какво съдържа блата за торта
Готовите блатове за торти могат за нула време да се превърнат в сладкиши, торти или тарти. Но дори домашно приготвеното тесто не трябва да отнема много време, а съставките често вече са налични. Предимството е, че знаем точно какви съставки съдържа продуктът. Това е особено важно за хората, страдащи от алергии, или за тези, които искат да избягват захарта, например. По този начин блатът за торта може да се изпече по здравословен начин и да се адаптира към личните нужди.
ккал: 346 ккал
Въглехидрати: 68,3 г
Протеини: 6,5 г
Мазнини: 5,2 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин B2: 0 мг
Витамин B6: 0 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0 мг
Калций: 0 мг
Желязо: 0 мг
Калий: 0 мг
Магнезий: 0 мг
Натрий: 0 мг