Китайско зеле – съдържа витамин С
Китайското зеле се е отглеждало още преди 1500 години в китайската провинция Кантон. Вероятно произхожда от кръстоска между вид цвекло и китайски зеленчук. То е известно с високото си съдържание на витамини, минерали и аминокиселини.
Китайското зеле има следните специални свойства
Китайското зеле е зеленчуково растение, което се отглежда и консумира от хората в продължение на повече от 1500 години. То принадлежи към хранителната група на зелевите зеленчуци, които от своя страна спадат към семейство Кръстоцветни. Китайското зеле има листа с бледозелен до бял цвят, с бяла вътрешна част. Както и при савойското зеле, листата на китайското зеле имат най-различни форми. Като цяло обаче китайското зеле е по-скоро цилиндрично, продълговато и с отворена горна част. Характерен за китайското зеле е неговият свеж и хрупкав вкус, който се съчетава особено сполучливо с пикантни ястия.
Откъде произхожда китайското зеле?
В Китай растението се отглежда от V век от новата ера. Оттам се разпространява първо в Източна и Югоизточна Азия, а след това постепенно се култивира и в Европа. Днес китайското зеле се отглежда почти навсякъде по света – в Европа например, най-големи количества се отглеждат в Нидерландия.
Каква е сезонността на китайското зеле?
Китайското зеле се бере основно през периода от юни до декември и заради това може да се нарече както летен, така и зимен зеленчук. Тъй като обаче китайското зеле се отглежда в големи мащаби и в оранжерии, то се бере през цялата година и се предлага през всички сезони.
За какво може да се използва китайското зеле и как се съхранява?
Китайското зеле може да се консумира както сурово, така и варено, пържено или задушено. Ароматът му е изключително деликатен и много фин. Китайското зеле се използва като зеленчукова съставка при приготвянето на различни ястия, като салата или в маринован вид. Използва се и като съставка при приготвянето на корейското национално ястие кимчи, или ферментирало китайско зеле.
Как да съхраняваме китайското зеле?
Китайското зеле може да се съхранява при зеленчуците в хладилника в продължение на около една седмица. Ако искате да удължите неговата трайност, най-добре е да съхранявате китайското зеле в плик за запазване на свежестта. Възможно е и да го замразите във фризера.
Какво съдържа китайското зеле
Китайското зеле съдържа голямо количество витамин С, както и други минерали, което го прави мощен съюзник на имунната система.
ккал: 12 ккал
Въглехидрати: 1,2 г
Протеини: 1,2 г
Мазнини: 0,3 г
Витамин А: 71 µg
Витамин B1: 0.03 мг
Витамин B2: 0,04 мг
Витамин B6: 0,12 мг
Витамин C: 26 мг
Витамин E: 0,24 мг
Калций: 40 мг
Желязо: 0,6 мг
Калий: 144 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 19 мг