Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Китайско зеле – много витамин С

Китайското зеле се е отглеждало още преди 1500 години в китайската провинция Кантон. Вероятно произхожда от кръстоска между вид цвекло и китайски зеленчук. То е известно с високото си съдържание на витамини, минерали и аминокиселини.

Полезна информация

Китайското зеле има следните специални свойства 

Прясно китайско зеле в близък план

Китайското зеле е зеленчуково растение, което се отглежда и консумира от хората в продължение на повече от 1500 години. То принадлежи към хранителната група на зелевите зеленчуци, които от своя страна спадат към семейство Кръстоцветни. Китайското зеле има листа с бледозелен до бял цвят, с бяла вътрешна част. Както и при савойското зеле, листата на китайското зеле имат най-различни форми. Като цяло обаче китайското зеле е по-скоро цилиндрично, продълговато и с отворена горна част. Характерен за китайското зеле е неговият свеж и хрупкав вкус, който се съчетава особено сполучливо с пикантни ястия.


Произход

Откъде произхожда китайското зеле?

В Китай растението се отглежда от V век от новата ера. Оттам се разпространява първо в Източна и Югоизточна Азия, а след това постепенно се култивира и в Европа. Днес китайското зеле се отглежда почти навсякъде по света – в Европа например, най-големи количества се отглеждат в Нидерландия.


Сезонност

Каква е сезонността на китайското зеле?

Китайското зеле се бере основно през периода от юни до декември и заради това може да се нарече както летен, така и зимен зеленчук. Тъй като обаче китайското зеле се отглежда в големи мащаби и в оранжерии, то се бере през цялата година и се предлага през всички сезони. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва китайското зеле и как се съхранява?

Прясно китайско зеле в близък план

Китайското зеле може да се консумира както сурово, така и варено, пържено или задушено. Ароматът му е изключително деликатен и много фин. Китайското зеле се използва като зеленчукова съставка при приготвянето на различни ястия, като салата или в маринован вид. Използва се и като съставка при приготвянето на корейското национално ястие кимчи, или ферментирало китайско зеле.

Как да съхраняваме китайското зеле?

Китайското зеле може да се съхранява при зеленчуците в хладилника в продължение на около една седмица. Ако искате да удължите неговата трайност, най-добре е да съхранявате китайското зеле в плик за запазване на свежестта. Възможно е и да го замразите във фризера.


Рецепти

Какво можем да приготвим с китайско зеле


Съставки

Какво съдържа китайското зеле

Прясно китайско зеле в близък план

Китайското зеле съдържа голямо количество витамин С, както и други минерали, което го прави мощен съюзник на имунната система.

Хранителна стойност
 

ккал: 12 ккал

Въглехидрати: 1,2 г

Протеини: 1,2 г

Мазнини: 0,3 г

Витамини

 

Витамин А: 71 µg

Витамин B1: 0.03 мг

Витамин B2: 0,04 мг

Витамин B6: 0,12 мг

Витамин C: 26 мг

Витамин E: 0,24 мг

 

Минерали

 

Калций: 40 мг

Желязо: 0,6 мг

Калий: 144 мг

Магнезий: 11 мг

Натрий: 19 мг