Бяло зеле – богат деликатес
Трудно е да си представим ястията си без зеле, което служи като вкусна гарнитура към богатите месни ястия. Това се отнася и конкретно за бялото зеле – то принадлежи към семейството на кръстоцветните растения и вероятно е най-популярния зеленчук от групата на зелето. Впечатлява с леко пикантна до леко сладък привкус и може да се консумира сурово или сготвено.
Прясното бяло зеле има следните специални свойства
Бялото зеле е кръгло, с големина на футболна топка, а на цвят е светлозелено до белезникаво. Особено впечатляващи са гъсто нарязаните листа, които слой по слой формират плътната кръгла глава на зелето. Самото зеле е твърдо и хрупкаво. Бялото зеле е един от класическите зелеви зеленчуци и се смята за есенен и зимен зеленчук.
Откъде произхожда бялото зеле?
Бялото зеле е близък роднина на оригиналното диво зеле, което произхожда от Северна Африка. Първоначално бялото зеле се отглежда в Средиземноморския регион, след което постепенно става известно в Централна Европа.
Каква е неговата сезонност?
Сезонът на бялото зеле е основно от септември до ноември. След прибирането на реколтата то се продава в пресен вид или се преработва в други храни. Вносно бяло зеле може да се намери прясно през цялата година.
За какво може да се използва бялото зеле и как се съхранява?
Бялото зеле служи като основна съставка за приготвянето на много различни основни ястия и гарнитури, като например кисело зеле, зелеви сармички или зелева яхния. Бялото зеле е популярно и за приготвяне на сурови зеленчукови салати. Най-добре е бялото зеле да се съхранява на тъмно.
Какво се съдържа в бялото зеле?
То се счита за много здравословна и нискокалорична храна. То съдържа много жизненоважни вещества и минерали, които укрепват имунната система на организма и имат антикоагулантно действие. Освен това бялото зеле съдържа много диетични фибри, които са важни за здравословното храносмилане.
ккал: 30 ккал
Въглехидрати: 4,18 г
Протеини: 1,38 г
Мазнини: 0,19 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0.04 мг
Витамин B2: 0,05 мг
Витамин B6: 0,19 мг
Витамин C: 51,5 мг
Витамин E: 1,7 мг
Калций: 45 мг
Желязо: 0,37 мг
Калий: 269 мг
Магнезий: 13 мг
Натрий: 12 мг