Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Броколи – зеленият родственик на карфиола

Броколите принадлежат към семейство Kръстоцветни. Те са близък родственик на карфиола и принадлежат към семейство Зелеви. За разлика от другите видове зеле обаче, броколите нямат особения тревист вкус на салата, а доста деликатен аромат. 

Полезна информация

Броколите имат следните специални свойства 

Пресни броколи в близък план

Броколите произхождат от Мала Азия. Открити са от гърците, а римляните са ги смятали за отличен лек срещу махмурлук след прекомерна употреба на алкохол. Визуално броколите много приличат на карфиол, но са доста по-малки и по-скоро зелени, отколкото бели на цвят. Зрелите броколи достигат до 25 см височина, а върху стъблото се разграничават малки розички. Както стъблото, така и главата на броколите са годни за консумация.

Какво съдържат броколите?

Броколите съдържат витамини А, С, Е, калций и разнообразие от минерали. Могат да се консумират както сготвени, така и сурови. Краткото готвене на пара или задушаването запазва по-добре съдържащите се в тях витамини и минерали.


Произход

Откъде произхождат броколите?

Смята се, че броколите произхождат от Източното Средиземноморие, по-специално от района на днешния Анадол. Броколите първоначално биват отглеждани там, но през 16 век постепенно навлизат в Европа, особено във Франция и Италия. В наши дни броколите се отглеждат почти навсякъде по света. В Европа, например, областта около италианския град Верона е водеща в отглеждането на броколи.


Сезонност

Каква е сезонността на броколите?

Tрудоемкото прибиране на реколтата от броколи обикновено започва през май и продължава до октомври. Прибирането на реколтата обикновено се извършва рано сутрин, тъй като събраните броколи бързо увяхват на слънце. Тъй като голяма част от реколтата от броколи се замразява незабавно, пресни или замразени броколи се предлагат през цялата година.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват броколите и как се съхраняват?

Пресни броколи в близък план

По света броколите са една от най-популярните зеленчукови гарнитури към пикантни ястия. Те са често използвани и като съставка в зеленчукови ястия или смутита. За да се усвоят по-лесно, броколите могат да се консумират сурови или сварени, задушени или запържени. Пресните броколи се съхраняват най-добре в отделението за зеленчуци в хладилника. Там те запазват своята свежест в продължение на няколко дни. Съставки

Какво съдържат броколите

Пресни броколи в близък план

Броколите съдържат разнообразие фибри, минерали и други вещества и са подходящи за балансирана диета.

Хранителна стойност
 

ккал: 26 ккал

Въглехидрати: 2,5 г

Протеини: 3,3 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.1 мг

Витамин B2: 0,2 мг

Витамин B6: 0,28 мг

Витамин C: 115 мг

Витамин E: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 58 мг

Желязо: 0,8 мг

Калий: 256 мг

Магнезий: 24 мг

Натрий: 19 мг