Броколи – зеленият родственик на карфиола
Броколите принадлежат към семейство Kръстоцветни. Те са близък родственик на карфиола и принадлежат към семейство Зелеви. За разлика от другите видове зеле обаче, броколите нямат особения тревист вкус на салата, а доста деликатен аромат.
Броколите имат следните специални свойства
Броколите произхождат от Мала Азия. Открити са от гърците, а римляните са ги смятали за отличен лек срещу махмурлук след прекомерна употреба на алкохол. Визуално броколите много приличат на карфиол, но са доста по-малки и по-скоро зелени, отколкото бели на цвят. Зрелите броколи достигат до 25 см височина, а върху стъблото се разграничават малки розички. Както стъблото, така и главата на броколите са годни за консумация.
Какво съдържат броколите?
Броколите се смятат за особено здравословни и лесно смилаеми. Освен изобилието от витамини А, С и Е, те съдържат и много други минерали. Броколите могат да се консумират както сготвени, така и сурови. Краткото готвене на пара или задушаването запазва по-добре съдържащите се в тях витамини и минерали. Тъй като броколите са отличен източник на калций, те са особено подходящи за консумация от хора, които имат непоносимост към млечни продукти. Освен че са лесно смилаеми, при диабетиците броколите помагат за по-устойчиво ниво на кръвната захар.
Откъде произхождат броколите?
Смята се, че броколите произхождат от Източното Средиземноморие, по-специално от района на днешния Анадол. Броколите първоначално биват отглеждани там, но през 16 век постепенно навлизат в Европа, особено във Франция и Италия. В наши дни броколите се отглеждат почти навсякъде по света. В Европа, например, областта около италианския град Верона е водеща в отглеждането на броколи.
Каква е сезонността на броколите?
Tрудоемкото прибиране на реколтата от броколи обикновено започва през май и продължава до октомври. Прибирането на реколтата обикновено се извършва рано сутрин, тъй като събраните броколи бързо увяхват на слънце. Тъй като голяма част от реколтата от броколи се замразява незабавно, пресни или замразени броколи се предлагат през цялата година.
За какво може да се използват броколите и как се съхраняват?
По света броколите са една от най-популярните зеленчукови гарнитури към пикантни ястия. Те са често използвани и като съставка в зеленчукови ястия или смутита. За да се усвоят по-лесно, броколите могат да се консумират сурови или сварени, задушени или запържени. Пресните броколи се съхраняват най-добре в отделението за зеленчуци в хладилника. Там те запазват своята свежест в продължение на няколко дни.
Какво съдържат броколите
Броколите са изключително полезни за храносмилателната система, тъй като съдържат изобилие от ценни фибри. Броколите са богати също и на жизненоважни вещества и минерали, затова тяхната редовна консумация е препоръчителна.
ккал: 26 ккал
Въглехидрати: 2,5 г
Протеини: 3,3 г
Мазнини: 0,2 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0.1 мг
Витамин B2: 0,2 мг
Витамин B6: 0,28 мг
Витамин C: 115 мг
Витамин E: 0,6 мг
Калций: 58 мг
Желязо: 0,8 мг
Калий: 256 мг
Магнезий: 24 мг
Натрий: 19 мг