Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Къдраво зеле – сочно удоволствие

Кейл, брюкселско зеле, къдраво зеле, зимно зеле: Съществуват многобройни наименования в различните региони за студените дни. С къдравото зеле се сервират различни гарнитури – от класически до екзотични.

Полезна информация

Свежото къдраво зеле има следните специални свойства

Свежо къдраво зеле в близък план

Къдравото зеле, наричано още брюкселско зеле, кейл, португалско или зимно зеле е създадено от обикновеното зеле (Brassica oleracea L.) То става особено вкусно едва след падането на първите слани. След това, в резултат на замръзването, съдържанието на захар в него се увеличава, като по този начин ароматът му се засилва значително. Така къдравото зеле предлага вкусен контраст от леко сладки и пикантни вкусове. Къдравото зеле е изключително полезно. То съдържа много ценни витамини и минерали. 


Произход

Откъде произхожда къдравото зеле?

Произхожда от Средиземноморския регион. То е много високо ценено от древните римляни. По-късно е пренесено в Европа, а благодарение на пътуващите британци, португалци, испанци и холандци – също и в Америка. Немските летописци съобщават за първия официален празник на зелето през 1545 г.


Сезонност

Каква е сезонността му?

Къдравото зеле се бере между септември и март. Предлага се целогодишно в замразен или консервиран вид.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва къдравото зеле и как се съхранява?

Свежо къдраво зеле в близък план

Къдравото зеле обикновено е част от менюто през студения сезон. То върви добре с пушените и сушените меса, свинско месо от бузите и варените колбаси, както и с карамелизирани малки кръгли печени картофи. Пикантното стъбло с къдрави листа може елегантно да се приготви с праз и е изключително вкусно с карамфил и гъша или свинска мас („по холщайнски“). Други популярни ястия с къдраво зеле са зелевите супи и пикантното азиатско зеле в уок тиган. Освен черен пипер и сол, кимионът, индийското орехче и бахарът са особено подходящи подправки за зелето.  

Ето как трябва да съхраняваме къдравото зеле

Къдравото зеле може да се съхранява при зеленчуците в хладилника в продължение на около една седмица. Ако искаме да удължим неговата трайност, най-добре е да съхраняваме в плик за запазване на свежестта. Замразяването също е вариант. Заради своите дълги, здрави и къдрави листа, зелето трябва да се почиства и измива особено старателно.


Рецепти

Какво можем да приготвим с къдраво зеле


Съставки

Какво съдържа къдравото зеле

Свежо къдраво зеле в близък план

Къдравото зеле е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. То е особено полезно за здравето, тъй като съдържа ценни протеини, калций, който укрепва костите, много калий и магнезий, а съдържанието му на витамин С е също толкова високо, колкото това на пипера. Освен това, къдравото зеле съдържа много витамин Е срещу свободните радикали и преждевременното стареене, както и витамин А, който е полезен за кожата и очите. 

Хранителна стойност
 

ккал: 37 ккал

Въглехидрати: 2,5 г

Протеини: 4,3 г

Мазнини: 0,9 г

Витамини

 

Витамин А: 1447 µg

Витамин B1: 0.1 мг

Витамин B2: 0,2 мг

Витамин B6: 0,25 мг

Витамин C: 105 мг

Витамин E: 1,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 212 мг

Желязо: 1,9 мг

Калий: 490 мг

Магнезий: 31 мг

Натрий: 44 мг