Бими – всичко, което е нужно да знаем за този специален зеленчук
Съдържанието на страницата накратко
- Бими е кръстоска между китайско зеле и броколи, а вкусът му наподобява този на аспержи.
- Въпреки че на външен вид изглежда като комбинация от броколи и аспержи, този зеленчук се приготвя по-скоро като броколи.
Какво представлява зеленчукът бими?
Той е кръстоска между два зеленчука. Зеленият цвят и формата много напомнят на тези на броколите. Съцветията обаче са по-малки и по-крехки. Иначе казано – броколи плюс китайско зеле е равно на бими. Зеленчукът е създаден в Япония през 1993 г. чрез кръстосване на китайското зеле кай-лан и броколи. Зеленчукът се отглежда основно в Испания, Кения и Великобритания. Името „бими“ не се използва навсякъде. В англоговорящите страни често се среща и с названието „броколини“. Заради деликатния си вкус се нарича още „броколи-аспержи“, въпреки че няма нищо общо с аспержите.
Какъв вкус има зеленчукът бими?
При тази кръстоска броколито има водеща роля във външния вид. Вкусът пък е фин и леко сладък, като на зелени аспержи. Всеки човек усеща малко повече от едното или другото, разбира се. Ето защо си струва да експериментираш и да включиш този модерен зеленчук в своя списък за пазаруване. Дори да не харесваш обикновените броколи, все пак има шанс бими да ти допадне.
Приготвяне – имаш множество възможности
В сравнение с броколите и аспержите бими има едно голямо предимство при готвене – почистването отнема по-малко време и почти не остават отпадъци. Стъблата са толкова крехки, че не е необходимо да ги белиш, а само да отрежеш краищата им. Листата също са годни за консумация. Бързо измиваш в течаща вода, за да почистиш съцветията. За да запазиш ценните вещества, е добре да го консумираш суров. Можеш да получиш вдъхновение от рецепти за свежа салата със сурови броколи. Комбинацията с червена чушка, ябълка, горчичен дресинг и слънчогледови семки е особено апетитна.
Практически съвети за приготвяне
За термична обработка важи следното – не е препоръчително зеленчуците да се варят, тъй като силната топлина не им понася и придобиват консистенция на каша. Достатъчно е да се задушат или запържат в продължение на няколко минути. Този зеленчук е особено вкусен, ако се запази хрупкав. Само с няколко съставки, например масло или зехтин, сол, черен пипер и изстискан лимонов сок, можеш бързо да спретнеш салата, която да овкусиш допълнително с малко настърган пармезан. Приготвена по този начин, тя е и идеалната зеленчукова гарнитура за риба и месо. Освен това е чудесна добавка за паста или запеканки; тъй като отлично се съчетава с пармезан и сирене, може да се сложи и в пица. Често срещана съставка е в азиатските рецепти за уок. Там се съчетава с джинджифил, чесън, соев сос, сусамови семена и нудли. Можеш да го използваш и като гарнитура към задушени ястия или зеленчукови пюрета – идеи за рецепти можеш да намериш тук.
Рецепти с бими – можеш да бъдеш креативен
Независимо дали си вегетарианец, или веган, дали обичаш азиатска кухня, или предпочиташ регионални рецепти – бими обогатява всяко меню. В повечето видове зелена салата може успешно да замени броколите или зелените аспержи. Ето и най-добрите рецепти.