Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

От фурми до гуакамоле – най-добрите рецепти за сосове

Какво са закуските без подходящите сосове? Тук можем да открием всичко – сос от фурми, гуакамоле, вкусно авокадо, чеснов сос или фантастични вегански рецепти – тук ще открием най-добрите сосове.

Върху сива подложка е поставена тъмносива чиния. Върху нея има купичка с жълт дип от фурми с къри, гарниран с две цели фурми и три резена питка. Вдясно има кафява салфетка и още фурми в малка купичка.
© Kaufland

Съдържание на тази страница от пръв поглед

  • Независимо дали са кремообразни и свежи, плодови и люти сосове – съществува богат избор на различни рецепти за тях.
  • Сосът от фурми е особено популярен. Тук ще намериш лесна рецепта за приготвянето му. 
  • Въпреки че повечето рецепти за сосове съдържат млечни продукти, като например крем фреш или крема сирене, съществуват много растителни варианти за сосове, като не на последно място е класическият сос гуакамоле, приготвен от авокадо или хумус.
Дип от фурми

Сос от фурми – заслужена популярност

Рецепта за сосове, която е особено популярна в момента, е кремообразен сос от фурми, който е наистина пристрастяващ. Особено популярен вариант е този с къри, тъй като добре се комбинира с всичко – с пресен хляб, плато от сурови зеленчуци или дори гост-звезда на барбекю парти. Приготвя се с крема сирене, в което се добавят ситно нарязани сушени фурми, което е причината за гъстата му консистенция. Поради това по-скоро е подходящ за намазване. Често биван сравняван с мед, а карамелизираните фурми му придават лека сладост. За разлика от плодовите сосове, този се приготвя със сушени плодове – меки фурми без костилки. 

Как да си приготвиш домашен сос от фурми

Прияде ли ти се вече? Тогава oпитай този вкусен дип! Можем да усъвършенстваме вкуса на този сос от фурми с нарязани орехи или дори мед. Вместо къри на прах можеш да използваш мароканската подправка рас-ел-ханут или хариса, за да приготвиш люти сосове.


Дип от авокадо

Сос от авокадо – кремообразен, освежаващ и върви с всичко

Авокадото е наистина универсален продукт в кухнята. Гуакамоле, което впрочем е веганско ястие, е най-популярната рецепта с авокадо. Отлично познатият на всички дип от авокадо включва зряло авокадо, домати, чесън, сок от лайм и халапеньо. Гуакамолето е вкусно не само с печен тортила чипс, но и със зеленчукови пръчици или върху филия хляб. Тъй като авокадото е богато на ненаситени мастни киселини и не съдържа почти никакви въглехидрати, то е подходящо и за месо и риба – особено за онези от нас, които спазват диета с ниско съдържание на въглехидрати. 

Това е гаранция за успех

Списъкът ти за пазаруване вече е изпълнен и имаш всички съставки за дип от авокадо, за да започнеш? Липсват само още няколко стъпки до пълното удоволствие. Съвет – за по-добра кремообразна текстура и пикантен вкус може да обогатиш крема от авокадо с крема сирене или домашно приготвен сос айоли. Също толкова вкусен, но вегански вариант – комбинация от пюре от авокадо и хумус.


Чеснов дип

Чист аромат – чесновите сосове предизвикват вкусова експлозия

Чесновият сос е особено популярен кандидат измежду сосовете и спредовете. Той придава на ястията специален вкус и превръща парчето хрупкав хляб във върховна наслада. Перфектен е също за топене на солети или зеленчукови пръчици. Той придава на ястията интензивна пикантност и е особено подходяща комбинация с месо на скара или с багета. Пикантният му вкус и кремообразен вид запазват своята актуалност и в зимния сезон, например с фондю или раклет.

Пробвай чеснов сос в различни варианти

Съществуват много различни начини за самостоятелното приготвяне на чеснов дип. Най-лесният вариант е разбита на крем извара, подправена със сол, черен пипер, без да забравяме и чесъна. Сосът може да се подправи и с няколко капки лимон. Ако предпочитаме по-пикантен вкус, можем да използваме прясно пресован или настърган чесън. Ако вкусът на етеричните масла от скилидките чесън ни се струва твърде остър, сушеният вариант от магазина за подправки също е подходящ. Комбинацията между чесън и овче сирене е особено вкусна. Опитай я!


Бели дипове

Тези сосове, от заквасена сметана до крема сирене, са наистина универсални

За основа на белите дипове обикновено се използват различни видове млечни продукти, например сметана, заквасена сметана, крем фреш, крема сирене или извара с различна степен на масленост. С помощта на сол и черен пипер, чесън или пролетен лук, лимонов сок и пресни подправки, например лук, магданоз, копър или див чесън, изварата се превръща във вкусна добавка към най-различни ястия. Изварата е много вкусна с рьощи, зелени аспержи, печени гъби или зеленчуци на фурна. Вместо извара можеш да използваш заквасена сметана, да я овкусиш със сол и черен пипер и е готова! Можеш да поднесеш заквасената сметана с картофи на фурна. Други категории бял сос са сосовете на основата на майонеза, като например айоли или ремулада. Киселото мляко също може да се използва като по-нискокалоричен вариант за основа. Тези рецепти за сосове са подходящи и самостоятелно като разядка, към салата или част от вечерята. 


Вегански дипове

Чисто растителни: Вегански дипове с пикантен вкус

Вече има цяла гама от растителни алтернативи на крема сиренето и киселото мляко със или без билки. Можеш да използваш веган кисело мляко на соева или кокосова основа за приготвяне на дипове, например веган цацики с краставица и чесън. За дипове, които се нуждаят от по-гъста консистенция, можеш да добавиш смлени ядки, като например кафяви или бели бадеми. Друг вариант за дип е веганската майонеза – в тази статия ще разбереш как да я приготвиш сам. Друга чудесна алтернатива за основа са зеленчуковите пюрета – например картофено пюре, изпечени и смачкани на пюре патладжани на скара и нахут за приготвяне на вкусен хумус. 

Искаш рецепти за вегански дипове? Ето няколко идеи за изпробване! 


Плодови дипове

Често сладки, предимно пикантни: Рецепти за плодови дипове:

Много сладко-кисели сосове могат да се приготвят на основата на плодово пюре, например от праскова и ананас. Ако бързаш, можеш да използваш и консерви. За дип от манго пък е най-добре да използваш пулпата на зряло манго. Може да се комбинира със соев сос и оризов оцет или лайм за сладко-кисел вкус, но ако предпочитаме сладко-пикантния вкус – подходящи са къри на прах, люти чушлета или лют сос самбал оелек. Плодовите дипове и сосове са подходящи за топли азиатски основни ястия с месо, риба или ориз.

Хапват ти се плодови дипове? Тук ще ги намериш!