Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Лимонов сок: кисела наслада

Лимоновият сок е универсален сок, приготвен от прясно изстискани лимони. Придава на ястията кисел вкус, служи като дресинг за салати, използва се в коктейли и освежаващи напитки, а също и като консервант в хранително-вкусовата промишленост. Освен това лимоновият сок е източник на витамин С.

Полезна информация

Лимоновият сок има следните специални качества

Детайлно изображение на лимонов сок

Лимоновият сок е универсална и популярна напитка, която се получава от лимони. Отличава се със свежест и киселинност, които придават интензивен вкус на много ястия и напитки. Лимоновият сок също така е източник на витамин С.

 

 


Произход

Откъде произхожда лимоновият сок?

Лимоновият сок се получава от пресни лимони, които принадлежат към рода Citrus. Лимоновите дървета произхождат от субтропичните и тропичните региони на света, особено от Южна Азия и Югоизточна Азия. Смята се, че лимоните първоначално произхождат от Северна Индия и Североизточен Пакистан. Днес лимоните се отглеждат в много части на света, включително САЩ, Испания, Италия, Индия, Мексико и Израел.

Лимоновият сок, който купуваме в бутилки или в супермаркетите, често е изстискан от пресни лимони и след това пастьоризиран или консервиран по друг начин за по-дълъг срок на годност. Съществува и концентриран лимонов сок, който се получава от намаляване на водата от пресния сок.


Сезон

Каква е сезонността на лимоновия сок?

Сезонността на пресните лимони може да варира в зависимост от региона. В повечето региони за отглеждане сезонът за събиране на реколтата често започва през есента и продължава до пролетта. Въпреки това в някои по-топли региони като Калифорния и Испания лимоните се предлагат целогодишно, тъй като могат да се отглеждат и събират непрекъснато.


Употреба и съхранение

За какво се използва лимоновият сок и как се съхранява?

Лимоновият сок е универсална и популярна съставка в много кулинарни ястия и напитки. Може да се използва за овкусяване на ястия, за усъвършенстване на маринати за месо, птиче месо, риба или морски дарове и създаване на освежаващи, ароматни дресинги за салати.

За да се запази свежестта и качеството на лимоновия сок, е подходящо винаги да се съхранява в хладилник – особено в херметически затворен съд, така че сокът да не се окислява. Ако лимоновият сок е с оригиналната запечатана бутилка или опаковка, най-добре е да бъде оставен в нея преди да бъде използван.


Рецепти

Ето какво може да се приготви с лимонов сок


Съставки

Какво съдържа лимоновият сок

Лимоновият сок съдържа редица витамини и минерали. В 100 g лимонов сок се съдържат 53 mg витамин С, 26 mg калций и 138 mg калий.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 27 kcal

Въглехидрати: 2,4 g

Белтъчини: 0,4 g

Мазнини: 0,1 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 2 µg

Витамин B1: 0,04 mg

Витамин В2: 0,01 mg

Витамин В6: 0,05 mg

Витамин С: 53 mg

Витамин Е: 0,4 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 11 mg

Желязо: 0,1 mg

Калий: 138 mg

Магнезий: 10 mg

Натрий: 1 mg