Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Свински гърди – богат, ароматен вкус

Свинските гърди притежават универсални качества. Ароматният им, пикантен и богат вкус е особено ценен в кухнята. Това ги прави отлично допълнение, например, към задушени меса.

Полезна информация

Свинските гърди притежават следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресни свински гърди

Свинските гърди са парчетата месо, които образуват задната и долната част на гръдния кош на свинята. Тези парчета месо могат да съдържат частично ребрени кости и да са мраморирани с мазнина. Те се използват като допълнителни ребра. Останалото месо е коремът, който се използва също и за бекон. Може да се свари, осоли или опуши.

Свинските гърди са известни и като бекон, но обикновено е пушен. За бекон се използва не само мастната тъкан от гърдите, но и от краката и гърба на прасето. Когато свинските гърди все още са с крехки ивици месо, те са подходящи за приготвяне на бекон за закуска, който обичаме да похапваме и с филийка хляб. Този бекон може да се използва и за намазване с мас на постно месо или дивеч.


Произход

Откъде произхождат свинските гърди?

Домашната свиня произхожда от опитомената свиня от Близкия изток, която е пренесена в Европа преди около 8500 години.


Сезон

Кога е сезонът на свинските гърди?

Свинските гърди се предлагат през цялата година.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват свинските гърди и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пресни свински гърди

Те от дълги години се използват в кулинарията. Особено задушените ястия придобиват силен и ароматен вкус от свинските гърди. Свинският корем може да се пече или задушава. Ако нарязаната коричка се свари в подсолена вода преди печене, тя става много хрупкава след като се изпече. Напоследък свинските гърди се използват и за барбекю – например за холцфелер стек.

Как да съхраняваме свинските гърди?

Пресните свински гърди (вакуумирани) могат да се съхраняват в хладилник при температура от три до седем градуса в продължение на минимум шест дни. След отваряне, те могат да издържат още четири до пет дни. Пресните свински гърди могат да се съхраняват във фризера до една година.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим със свински гърди


Съставки

Какво съдържат свинските гърди?

Свинските гърди съдържат важни витамини и минерали, например витамин В3, който е важен за метаболитните процеси в организма.

Хранителна стойност
 

ккал: 0 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 17,8 гр

Мазнини: 21,1 гр

Витамини

 

Витамин А: 6 µg

Витамин B1: 0,81 мг

Витамин В2: 0,81 мг

Витамин В6: 0,45 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,4 мг

 

Минерали

 

Калций: 1 мг

Желязо: 1,1 мг

Калий: 157 мг

Магнезий: 25 мг

Натрий: 59 мг