Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Свински бут – най-голямото парче

Свинският бут е част от задната четвърт на прасето. Поради размера си, двата свински крака съставляват около 25% от теглото на животното; всеки крак тежи между 5 и 10 кг според възрастта на клане и теглото на прасето.

Полезна информация

Свинският бут притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен свински бут

Свинският бут е най-голямото парче месо от прасето. Той се изрязва от задната част на прасето. Бутът включва бедрото, тазобедрената област и таза. Свинският бут обикновено се предлага нарязан на парчета. Това са долен бут, горен бут, шол и пояс. Всяка част е подходяща за различна форма на приготвяне, поради своето естество.

Месото се нарича още шунка. Целият свински бут с кожата, сланината и костите се нарича шунка с кост. От него се приготвят специалитети като шунка „Серано“ и „Парма“.


Произход

Откъде произхожда свинският бут?

Домашната свиня произхожда от опитомената свиня от Близкия изток, която е пренесена в Европа преди около 8500 години.


Сезон

Кога е сезонът на свинския бут?

Свинският бут се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва свинския бут и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен свински бут

Кръглата част на свинския бут, която граничи с долния бут и се намира пред коляното на прасето, се нарича момица, а поради своята формата понякога се наричана и топка. Поради естествената си форма, тя често се суши като цяло парче и се продава с наименованието „нусшинкен“. Благодарение на крехкото месо, свинският бут е подходящ и за запържване.

Освен това може да се приготвя и като цяло парче. Може, например, да се нареже на парчета и да се отстранят страничните участъци с повече тлъстини, да се осоли или се предлага изсушена на въздух като шунка с кост. Италианската шунка „Парма“ и испанската шунка „Серано“ са особено популярни като изключително ароматни разновидности на свинския бут.

Как да съхраняваме свинския бут?

Суровото и все още необработено месо от свински бут следва да се съхранява в хладилника в продължение на два до три дни. Освен ако не е опакован херметически, свинският бут трябва да се съхранява в колкото може по-плътно затворен контейнер. Важно е контейнерът да се изплакне за кратко с гореща вода, за да не останат микроби. Замразеното месо може да се съхранява дори до една година, при условие че хладилната верига не е била прекъсвана или месото е било замразено незабавно.


Съставки

Какво съдържа свинският бут?

Свинският бут съдържа важни витамини и минерали. Сред тях са ценните витамини от групата В1, В2, В3, В5 и В6. Други важни минерали са магнезият, калцият и фосфорът.

Хранителна стойност
 

ккал: 136 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 21,2 гр

Мазнини: 5,6 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,01 µg

Витамин B1: 0,9 мг

Витамин В2: 0,23 мг

Витамин В6: 0,5 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,41 мг

 

Минерали

 

Калций: 2 мг

Желязо: 1.09 мг

Калий: 300 мг

Магнезий: 25 мг

Натрий: 75 мг