Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Джолан – апетитно изкушение за студените дни

Айсбайн е класика в немската и австрийската кухня. Произходът на това име не е ясен. Дали се дължи на твърдия слой мазнина, който обгръща месото и прилича на сняг и лед (на немски „айс“)? Може би се дължи на традицията да се яде свински джолан само когато навън стане много студено и падне първата слана?

Полезна информация

Джоланът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен джолан по баварски

Свинският джолан е популярен в Германия и като айсбайн. Това е месото от долната част на крака на свинята. Месото е крехко, с ароматен вкус и се приготвя по различни начини. Съществуват различни теории за името на този вид джолан.

Ето една от тях: в миналото краката на хората често са измръзвали, когато са ходели без топли обувки през зимата. Чудели се как да се справят по-добре със студа и замръзналите пътища. Дошла им идеята да изработят „помощни средства за ходене“ от тръбните кости на улавяните от тях животни, към които е прикачено месо от краката. Тези помощни средства са били връзвани към краката със сухожилия след пробиване на отвори в кухите кости.


Произход

Откъде произхожда джоланът?

Нашите домашни прасета произхождат от опитомената свиня от Близкия изток, която е пренесена в Европа преди около 8500 години.


Сезон

Каква е сезонността на джолана?

Джолан се предлага през цялата година. Може да се намери в прясно и замразено състояние, както и консервиран.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва джоланът и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен джолан по баварски

Джоланът се приготвя по различен начин в различните региони. В Северна Германия обикновено се осолява и след това се готви. В Южна Германия се пече на фурна или на скара, без да се осолява. В този случай готовото ястие се нарича джолан. Свинският джолан е покрит с дебел слой мазнина. Месото е много крехко и с ароматен вкус, въпреки че се приготвя дълго. Накрая месото лесно се отделя от костта. Гарнитурите за джолан по баварски, наричан още айсбайн, са различни в различните региони.

Пресният джолан по баварски не може да се съхранява в хладилника в продължение на повече от три дни. Консервираният джолан по баварски трябва да се съхранява на хладно място. Трябва да обърнем внимание на срока на годност, отпечатан върху кутията.Съставки

Ето какво съдържа джоланът

Джоланът съдържа около 140 килокалории на 100 грама. Съдържанието на мазнини на 100 грама продукт е 7,9 грама.  Налични са и витамини и минерали като например витамин В1 и В3.

Хранителна стойност
 

ккал: 139 ккал

Въглехидрати: 1,6 гр

Протеини: 15,35 гр

Мазнини: 7,84 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин В2: 0,12 мг

Витамин В6: 0,19 мг

Витамин С: 0,3 мг

Витамин Е: 0,17 мг

 

Минерали

 

Калций 35 мг

Желязо: 1,57 мг

Калий 110 мг

Магнезий: 16 мг

Натрий 1112 мг