Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Свински врат – сочен и ароматен

Свинският врат е продължение на мястото за рязане на котлети от врата на животното. Разделянето на свинския врат и на котлетите се извършва между четвъртото или петото ребро.

Полезна информация

Свинският врат има следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен свински врат

Свинският врат е известен с много други наименования, а в Австрия се нарича „швайнешопф“. Съдържанието на мазнини в него е 10-15%, поради което то е особено сочно и ароматно, когато е печено на фурна или скара или е задушено. В Германия свинският врат също се осолява и тогава се нарича „каселер кам“

Качествени характеристики на свинския врат

Месото на качествения свински врат е розово, а сланината е чисто бяла. Месните влакна са фини, а миризмата е неутрална до леко кисела. Свинският врат се предлага, от една страна, в отделено състояние, т.е. без шийните прешлени, а от друга – с костите. Този вариант се нарича „естествен“. Обикновено котлетите се режат от обезкостен свински врат.


Произход

Откъде произхожда свинският врат?

Домашната свиня произхожда от опитомената свиня от Близкия изток, която е пренесена в Европа преди около 8500 години.


Сезон

Кога е сезонът на свинския врат?

Свински врат се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва свинският врат и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен свински врат

Свинският врат може да се приготвя по много различни начини. Използва се цяло като печено месо, нарязано на парчета (с кост) или свинска пържола (без кост), на кубчета като гулаш или яхния или нарязано на малки късчета. Може да се пече на скара, да задушава, да пържи или запържи месото от свински врат. Продава се и сушено и пушено с името „накен каселер“. Свинското месо винаги трябва да се приготвя добре изпечено поради опасността от трихинелоза и не трябва да се сервира розово.

Ето как да съхраняваме свинския врат

Свинският врат винаги трябва да се приготвя възможно най-пресен, т.е. един до два дни. За търговските стоки не е необходимо последващо зреене в хладилник. След закупуването, свинското месо трябва да се разопакова и да се постави в плътно затваряща се кутия с обърната чиния в нея. По този начин свинският врат не остава в собствения си сок. Свинският врат трябва да се постави в най-хладната зона на хладилника, на дъното, точно над отделението за зеленчуци. Можете също така да замразите свински врат, който ще се съхранява във фризера до шест месеца.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим със свински врат


Съставки

Какво съдържа свинският врат?

Той съдържа много важни витамини и минерали като желязо, цинк, калий и натрий. В него се съдържат витамини от група В12 и В6, които укрепват нервната система, косата и имунитета.

Хранителна стойност
 

ккал: 226 ккал

Въглехидрати: 0,93 гр

Протеини: 20,08 g

Мазнини: 15,7 g

Витамини

 

Витамин А: 0,03 µg

Витамин B1: 0,88 мг

Витамин В2: 0,24 мг

Витамин В6: 0,56 мг

Витамин С: 1,88 мг

Витамин Е: 0,43 мг

 

Минерали

 

Калций: 69 мг

Желязо: 1,32 мг

Калий: 352 мг

Магнезий: 27 мг

Натрий: 89 мг