Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Котидж сирене: нискокалоричен продукт

Производител на сирене от региона Алгау регистрира термина „Hüttenkäse“ като търговска марка. Днес той се използва и от други производители като наименование на котидж сиренето. 

Определение 

Какво представлява котидж сиренето?

Детайлно изображение на котидж сирене

Зърнестото прясно сирене, известно още като котидж сирене, а в Германия и като „Hüttenkäse“, е вид прясно сирене. Както подсказва определението „зърнесто“, котидж сиренето се характеризира с особената си текстура, която го прави неповторимо.

Какъв е вкусът на котидж сиренето?

То има леко кисел и по-скоро неутрален вкус, което го прави идеално както за солени, така и за сладки ястия. Колкото по-високо е съдържанието на мазнини, толкова по-кремообразна е структурата му.  


Производство

Как се произвежда котидж сирене?

То се произвежда чрез подсирване на мляко. При производството към затопленото мляко се добавят млечнокисели бактерии и сирищни ензими. При този процес млякото се сгъстява. Така се образува и първата извара, която се разрязва със специална лира за сирене. Частичен продукт от този процес е изварата. За да се получи прясно сирене, продуктът се нарязва на малки парченца, загрява се отново и се смесва със сметана и сол.


Хранителни вещества

Какво съдържа котидж сиренето: Калории и хранителни стойности

Котидж сиренето е леко, вкусно и здравословно. То е богато на протеин и калций, но не съдържа почти никакви калории

Хранителна стойност
 

Калории: 81 kcal

Въглехидрати: 0 g

Белтъчини: 13,6 g

Мазнини: 2,9 g

Витамини

 

Витамин А: 30 µg

Витамин B1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,28 mg

Витамин В6: 0,06 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0,1 mg

 

Минерали

 

Калций:: 100 mg

Желязо: 0,1 mg

Калий: 50 mg

Магнезий: 9 mg

Натрий: 400 mg


Видове

Котидж сирене: Видове и разлики

Тук ще намериш още повече експертна информация относно този вид сирене.

Каква е разликата между прясното сирене и котидж сиренето?

Котидж сиренето е вид прясно сирене, също като моцарелата, рикотата и други сирена, които изискват съвсем малко или дори никакво време за зреене. Продуктът, който имаме предвид, когато говорим за прясно сирене, е със значително по-висока масленост от изварата, има по-кремообразен вкус и е по-лесен за намазване.

Предлага ли се котидж сирене без лактоза?

Котидж сиренето, със своите три грама лактоза на 100 грама, не е подходящо за хора с лактозна непоносимост. За щастие вече съществуват алтернативи без лактоза. 


Здравни аспекти

Здравословно ли е котидж сиренето?

Котидж сиренето се счита за един от най-здравословните млечни продукти, на който бодибилдърите изключително много разчитат. Тук ще научиш защо.

Котидж сирене Източник на калций и протеини

Високото съдържание на калций означава, че котидж сиренето е полезно за костите, а в комбинация с витамин D, известен като „слънчевия витамин“, може да помогне за предотвратяване на остеопорозата. Иначе казано: Най-добре е всеки ден на слънце да изяждаш по една кофичка котидж сирене. То съдържа голямо количество белтъчини, които не само засищат, но са важни за мускулите. Не е чудно, че котидж сиренето се услажда на бодибилдъри и лекоатлети. 

Може ли консумацията на котидж сирене да помогне за отслабване?

Благодарение на ниското съдържание на мазнини и малкото калории, котидж сиренето е чудесна здравословна закуска, включително при спазване на нисковъглехидратна диета. Тъй като съдържа много белтъчини, то запазва чувството за ситост за дълго.

Позволена ли е консумацията на котидж сирене по време на бременност?

Независимо че котидж сиренето е вид прясно сирене, то се пастьоризира по време на производството, така че е безопасно за бременни жени. Приятен апетит!


Съхранение

Колко дълго се съхранява котидж сиренето?

Котидж сиренето може да се съхранява в хладилник в продължение на около седмица след отваряне. Съвет: При съхранение в буркан с винтова капачка или в пластмасов контейнер миризмите от хладилника не се поемат толкова бързо, колкото при съхранение в отворен буркан.


Приготвяне и използване

Как се приготвя и използва котидж сиренето

Детайлно изображение на котидж сирене

Котидж сиренето е много популярно като продукт за мазане. По желание може да се комбинира с други продукти, например сладко или подправки. То е вкусно също и в салати и сосове и е подходящо за запеканки или като основа за десерти.

Как сам да си приготвиш котидж сирене: Описание стъпка по стъпка

Здравословно котидж сирене може да се приготви и у дома по проста рецепта, като се спестят отпадъци от опаковки (както и пари). След това готовият продукт може да се обогати с подправки или сладки вкусове. Може да се обработи допълнително по желание или да се консумира самостоятелно.

  1. За кратко се кипва литър мляко, като се разбърква непрекъснато, за да не загори.
  2. Тенджерата се отстранява от котлона и се добавя бавно сока от един лимон, като се разбива с бъркалка.
  3. Млякото се подсирва и жълтеникавата суроватка се отделя от останалата част.
  4. Тенджерата се връща на котлона на слаб огън за около пет минути, без разбъркване.
  5. Котлонът се изключва и тенджерата остава да престои още десет минути.
  6. Прецежда се през кухненска кърпа, събира се суроватката и се съхранява за допълнителна обработка или за пиене (след като се охлади).
  7. Сиренето се изплаква в кърпа със студена вода, след което се изстисква добре.
  8. Овкусява се с щипка сол, изсипва се в буркан или в пластмасов контейнер и се оставя на съхранение в хладилника.

Използване на котидж сирене в десерти и сладкиши

Тъй като котидж сиренето има сравнително неутрален вкус, то може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти. Вкусно е с ядки, горски плодове и мед или кленов сироп. Това го прави чудесна и здравословна алтернатива на маскарпоне, сладолед и други висококалорични млечни продукти.

Готвене с котидж сирене

С него може да се приготвят пълнени и изпечени на фурна с котидж сирене домати или чушки, нискокалорични запеканки с високо съдържание на протеини, както и да се овкусяват салати. Просто опитай, има многобройни рецепти – от обикновени до изненадващи. Друга здравословна класика са суровите зеленчуци с дип, приготвен от котидж сирене, билки и подправки.



Други интересни статии