Котидж сирене – нискокалоричен продукт
В миналото производител на сирене от региона Алгау регистрира термина „Хютенкезе“ (котидж сирене) като търговска марка. Днес тя се използва и от други производители като наименование на котидж сирене.
Прясното котидж сирене сирене притежава следните специални характеристики
Котидж сирене – в Италия сред роднините му са сирената Маскарпоне, Рикота, Моцарела или Бурата, а френските разновидности включват „Brousse du Rove“ или също „Fromage Frais de Corne“ и прясно козе сирене. Гръцкото сирене Фета също е прясно сирене.
Зърната или гранулите сирене се образуват в котидж сиренето, като то се поддържа топло при около 55 градуса. Котидж сиренето има уникален вкус, който го различава от този на обикновеното прясно сирене. То се приготвя от обезмаслено мляко. В магазините то се продава като „Хютенкезе“ или като „котидж сирене“. Котидж сиренето е с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати и има високо съдържание на протеини.
Откъде произхожда котидж сиренето?
То се произвежда чрез съсирване на мляко. При производството към затопленото мляко се добавят млечнокисели бактерии и сирище. При този процес млякото се сгъстява. Така се образува и първата извара, която се разрязва с лира за сирене. Частичен продукт от този процес е изварата. За да се получи прясно сирене, продуктът се нарязва на малки парченца, загрява се и се смесва със сметана и сол.
Кога е сезонът на котидж сиренето?
Котидж сиренето е пресен продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва котидж сиренето и как се съхранява?
Какво съдържа котидж сиренето?
Котидж сиренето е леко, вкусно и здравословно. То е богато на протеини и калций, но не съдържа почти никакви калории
ккал: 81 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 13,6 гр
Мазнини: 2,9 гр
Витамин А: 30 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,28 мг
Витамин В6: 0,06 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,1 мг
Калций: 100 мг
Желязо: 0,1 мг
Калий: 50 мг
Магнезий: 9 мг
Натрий: 400 мг