Котидж сирене: нискокалоричен продукт
Производител на сирене от региона Алгау регистрира термина „Hüttenkäse“ като търговска марка. Днес той се използва и от други производители като наименование на котидж сиренето.
Какво представлява котидж сиренето?
Зърнестото прясно сирене, известно още като котидж сирене, а в Германия и като „Hüttenkäse“, е вид прясно сирене. Както подсказва определението „зърнесто“, котидж сиренето се характеризира с особената си текстура, която го прави неповторимо.
Какъв е вкусът на котидж сиренето?
То има леко кисел и по-скоро неутрален вкус, което го прави идеално както за солени, така и за сладки ястия. Колкото по-високо е съдържанието на мазнини, толкова по-кремообразна е структурата му.
Как се произвежда котидж сирене?
То се произвежда чрез подсирване на мляко. При производството към затопленото мляко се добавят млечнокисели бактерии и сирищни ензими. При този процес млякото се сгъстява. Така се образува и първата извара, която се разрязва със специална лира за сирене. Частичен продукт от този процес е изварата. За да се получи прясно сирене, продуктът се нарязва на малки парченца, загрява се отново и се смесва със сметана и сол.
Какво съдържа котидж сиренето: Калории и хранителни стойности
Котидж сиренето е леко, вкусно и здравословно. То е богато на протеин и калций, но не съдържа почти никакви калории
Калории: 81 kcal
Въглехидрати: 0 g
Белтъчини: 13,6 g
Мазнини: 2,9 g
Витамин А: 30 µg
Витамин B1: 0,03 mg
Витамин В2: 0,28 mg
Витамин В6: 0,06 mg
Витамин С: 0 mg
Витамин Е: 0,1 mg
Калций:: 100 mg
Желязо: 0,1 mg
Калий: 50 mg
Магнезий: 9 mg
Натрий: 400 mg
Котидж сирене: Видове и разлики
Тук ще намериш още повече експертна информация относно този вид сирене.
Каква е разликата между прясното сирене и котидж сиренето?
Котидж сиренето е вид прясно сирене, също като моцарелата, рикотата и други сирена, които изискват съвсем малко или дори никакво време за зреене. Продуктът, който имаме предвид, когато говорим за прясно сирене, е със значително по-висока масленост от изварата, има по-кремообразен вкус и е по-лесен за намазване.
Предлага ли се котидж сирене без лактоза?
Котидж сиренето, със своите три грама лактоза на 100 грама, не е подходящо за хора с лактозна непоносимост. За щастие вече съществуват алтернативи без лактоза.
Здравословно ли е котидж сиренето?
Котидж сиренето се счита за един от най-здравословните млечни продукти, на който бодибилдърите изключително много разчитат. Тук ще научиш защо.
Котидж сирене Източник на калций и протеини
Високото съдържание на калций означава, че котидж сиренето е полезно за костите, а в комбинация с витамин D, известен като „слънчевия витамин“, може да помогне за предотвратяване на остеопорозата. Иначе казано: Най-добре е всеки ден на слънце да изяждаш по една кофичка котидж сирене. То съдържа голямо количество белтъчини, които не само засищат, но са важни за мускулите. Не е чудно, че котидж сиренето се услажда на бодибилдъри и лекоатлети.
Може ли консумацията на котидж сирене да помогне за отслабване?
Благодарение на ниското съдържание на мазнини и малкото калории, котидж сиренето е чудесна здравословна закуска, включително при спазване на нисковъглехидратна диета. Тъй като съдържа много белтъчини, то запазва чувството за ситост за дълго.
Позволена ли е консумацията на котидж сирене по време на бременност?
Независимо че котидж сиренето е вид прясно сирене, то се пастьоризира по време на производството, така че е безопасно за бременни жени. Приятен апетит!
Колко дълго се съхранява котидж сиренето?
Котидж сиренето може да се съхранява в хладилник в продължение на около седмица след отваряне. Съвет: При съхранение в буркан с винтова капачка или в пластмасов контейнер миризмите от хладилника не се поемат толкова бързо, колкото при съхранение в отворен буркан.
Как се приготвя и използва котидж сиренето
Котидж сиренето е много популярно като продукт за мазане. По желание може да се комбинира с други продукти, например сладко или подправки. То е вкусно също и в салати и сосове и е подходящо за запеканки или като основа за десерти.
Как сам да си приготвиш котидж сирене: Описание стъпка по стъпка
Здравословно котидж сирене може да се приготви и у дома по проста рецепта, като се спестят отпадъци от опаковки (както и пари). След това готовият продукт може да се обогати с подправки или сладки вкусове. Може да се обработи допълнително по желание или да се консумира самостоятелно.
- За кратко се кипва литър мляко, като се разбърква непрекъснато, за да не загори.
- Тенджерата се отстранява от котлона и се добавя бавно сока от един лимон, като се разбива с бъркалка.
- Млякото се подсирва и жълтеникавата суроватка се отделя от останалата част.
- Тенджерата се връща на котлона на слаб огън за около пет минути, без разбъркване.
- Котлонът се изключва и тенджерата остава да престои още десет минути.
- Прецежда се през кухненска кърпа, събира се суроватката и се съхранява за допълнителна обработка или за пиене (след като се охлади).
- Сиренето се изплаква в кърпа със студена вода, след което се изстисква добре.
- Овкусява се с щипка сол, изсипва се в буркан или в пластмасов контейнер и се оставя на съхранение в хладилника.
Използване на котидж сирене в десерти и сладкиши
Тъй като котидж сиренето има сравнително неутрален вкус, то може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти. Вкусно е с ядки, горски плодове и мед или кленов сироп. Това го прави чудесна и здравословна алтернатива на маскарпоне, сладолед и други висококалорични млечни продукти.
Готвене с котидж сирене
С него може да се приготвят пълнени и изпечени на фурна с котидж сирене домати или чушки, нискокалорични запеканки с високо съдържание на протеини, както и да се овкусяват салати. Просто опитай, има многобройни рецепти – от обикновени до изненадващи. Друга здравословна класика са суровите зеленчуци с дип, приготвен от котидж сирене, билки и подправки.