Рикота – кремообразно и свежо
Рикота е италианско прясно сирене, което се произвежда от овче, биволско или краве мляко. С този класически продукт на италианската кухня могат да се приготвят много солени и сладки ястия.
Сиренето Рикота притежава следните специални качества
Как се приготвя Рикота?
Италианската представка „ri-“ (отново) и глаголът „cottura“ (готвя) добре описват производствения процес на сиренето Рикота. Това е така, тъй като при производството на прясно сирене суроватката се вари втори път след производството на сиренето. При този процес албуминът, съдържащ се в суроватката, се коагулира заедно с подкиселена суроватка, кисело мляко или лимонена киселина. Млечната мазнина, витамините и минералите се задържат и се издигат нагоре заедно с твърдите компоненти. Само след няколко часа Рикотата е готова за консумация.
Рикота – универсален кулинарен продукт
Рикота е прясно сирене от овче, биволско или краве мляко и има разнообразни приложения. То е с много по-ниско съдържание на мазнини от Маскарпоне, има мека, ронлива текстура с консистенция на извара и сладък вкус с леко кисела до лимонова нотка. Рикота може да се използва за готвене и печене, има добър вкус самостоятелно или в солени и сладки кремове и десерти. В зависимост от рецептата, Рикота може да се замени с извара или зърнесто крема сирене. Ако сте на веганска диета, може да замените Рикота с копринено тофу, което има подобна консистенция и вкус.
Откъде произхожда сиренето Рикота?
Днес сиренето Рикота е най-разпространено в Централна и Южна Италия, но произхожда от района около Рим. В Италия има много различни видове Рикота, като някои от тях се различават значително по вкус поради количеството използвана сол, степента на зрялост и използваната суроватка.
Кога е сезонът на сиренето Рикота?
През цялата година на щанда за сирене или в хладилната секция на магазина се предлага селекция от различни видове Рикота.
За какво може да се използва сиренето Рикота и колко дълго се съхранява?
Рикота може да се използва както за солени, така и за сладки ястия В класическата италианска кухня се използва за пълнеж на тестени изделия напр. равиоли или канелони, както и за палачинки. Една абсолютно класическа рецепта е канелони с пълнеж от спанак и Рикота. Върху хляб и кифлички Рикота може да се използва за намазване като крема сирене с ниско съдържание на мазнини. Подобно на изварата, тя е подходяща за овкусяване на запеканки, кремове, торти и салати.
Трайност за съхранение на Рикотата
Сиренето Рикота достига своята оптимална зрялост около два дни след производството. В хладилник прясното сирене може да се съхранява около седмица. Щом забележите жълтеникави петна по сиренето Рикота, тя вече не е прясна и не трябва да се консумира.
Какво съдържа сиренето Рикота?
Сиренето Рикота се предлага с различна масленост. Както повечето млечни продукти, сиренето Рикота е богато на калций
ккал: 162 ккал
Въглехидрати: 4,41 гр
Белтъчини: 8,58 гр
Мазнини: 12,3 гр
Витамин А: 0,03 мг
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,24 мг
Витамин В6: 0,05 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,25 мг
Калций: 216 мг
Желязо: 0,16 мг
Калий: 146 мг
Магнезий: 15 мг
Натрий: 185 мг