Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Рикота – кремообразно и свежо

Рикота е италианско прясно сирене, което се произвежда от овче, биволско или краве мляко. С този класически продукт на италианската кухня могат да се приготвят много солени и сладки ястия.

Полезна информация

Сиренето Рикота притежава следните специални качества

Детайлно изображение на свежо сирене Рикота

Как се приготвя Рикота?

Италианската представка „ri-“ (отново) и глаголът „cottura“ (готвя) добре описват производствения процес на сиренето Рикота. Това е така, тъй като при производството на прясно сирене суроватката се вари втори път след производството на сиренето. При този процес албуминът, съдържащ се в суроватката, се коагулира заедно с подкиселена суроватка, кисело мляко или лимонена киселина. Млечната мазнина, витамините и минералите се задържат и се издигат нагоре заедно с твърдите компоненти. Само след няколко часа Рикотата е готова за консумация.

Рикота – универсален кулинарен продукт

Рикота е прясно сирене от овче, биволско или краве мляко и има разнообразни приложения. То е с много по-ниско съдържание на мазнини от Маскарпоне, има мека, ронлива текстура с консистенция на извара и сладък вкус с леко кисела до лимонова нотка. Рикота може да се използва за готвене и печене, има добър вкус самостоятелно или в солени и сладки кремове и десерти. В зависимост от рецептата, Рикота може да се замени с извара или зърнесто крема сирене. Ако сте на веганска диета, може да замените Рикота с копринено тофу, което има подобна консистенция и вкус.


Произход

Откъде произхожда сиренето Рикота?

Днес сиренето Рикота е най-разпространено в Централна и Южна Италия, но произхожда от района около Рим. В Италия има много различни видове Рикота, като някои от тях се различават значително по вкус поради количеството използвана сол, степента на зрялост и използваната суроватка.


Сезон

Кога е сезонът на сиренето Рикота?

През цялата година на щанда за сирене или в хладилната секция на магазина се предлага селекция от различни видове Рикота.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето Рикота и колко дълго се съхранява?

Детайлно изображение на свежо сирене Рикота

Рикота може да се използва както за солени, така и за сладки ястия В класическата италианска кухня се използва за пълнеж на тестени изделия напр. равиоли или канелони, както и за палачинки. Една абсолютно класическа рецепта е канелони с пълнеж от спанак и Рикота. Върху хляб и кифлички Рикота може да се използва за намазване като крема сирене с ниско съдържание на мазнини. Подобно на изварата, тя е подходяща за овкусяване на запеканки, кремове, торти и салати.

Трайност за съхранение на Рикотата

Сиренето Рикота достига своята оптимална зрялост около два дни след производството. В хладилник прясното сирене може да се съхранява около седмица. Щом забележите жълтеникави петна по сиренето Рикота, тя вече не е прясна и не трябва да се консумира.Съставки

Какво съдържа сиренето Рикота?

Сиренето Рикота се предлага с различна масленост. Както повечето млечни продукти, сиренето Рикота е богато на калций

Хранителна стойност
 

ккал: 162 ккал

Въглехидрати: 4,41 гр

Белтъчини: 8,58 гр

Мазнини: 12,3 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,03 мг

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин В2: 0,24 мг

Витамин В6: 0,05 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,25 мг

 

Минерали

 

Калций: 216 мг

Желязо: 0,16 мг

Калий: 146 мг

Магнезий: 15 мг

Натрий: 185 мг