Моцарела – сирене от биволско или краве мляко
Моцарела е бързо зреещо италианско меко сирене, произведено от краве или биволско мляко. Особено популярно е за гарниране на запеканки, пица или като съставка на салати.
Моцарелата има следните специални качества
Моцарелата е еластично, прясно и меко сирене с много гладка и твърда консистенция. Леко наподобява сметана, както на мирис, така и на вкус. Тъй като Моцарелата може да се консумира веднага след производството ѝ, без да е необходим период на зреене, тя принадлежи към разновидностите на прясното сирене.
Оригиналният вид сирене, „Mozzarella di Bufala Campana“, се произвежда изключително от мляко от водни биволи. Моцарелата, произведена от биволско мляко, е малко по-ароматна от тази от тази от краве мляко. В Италия Моцарелата от биволско мляко е деликатес, а освен това е и много здравословна. Тя съдържа повече мазнини и не се втечнява толкова, колкото Моцарелата от краве мляко. Поради нарастващото търсене, Моцарелата вече се произвежда предимно от краве мляко, а понякога и от смес, включваща краве и биволско мляко.
Откъде произхожда сиренето Моцарела?
Моцарелата произхожда от южната част на Италия – Лацио, Кампания и Неапол. Още през XVI в. хората започват да отглеждат черни водни биволи, които се използват като работни и теглителни животни. Фермерите бързо започват да произвеждат сирене от млякото на водните биволи, включително Моцарела.
Кога е сезонът на сиренето Моцарела?
За какво може да се използва сиренето Моцарела?
Това популярно сирене се използва в много ястия. Вкусът му е чудесен в салати, сосове, в запеканки и разбира се, като добавка към пица. Тъй като сиренето е много меко, то може да се използва в почти всякакви ястия, на които придава изтънчен вкус. Моцарелата се предлага в търговската мрежа предимно под формата на малки или големи топчета.
Как да съхраняваме Моцарела правилно?
След отваряне, сиренето Моцарела може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко дни. Въпреки това трябва да е напълно покрита със саламура. Ако при разрязване Моцарелата отделя течност и кората е твърда, това е признак за пресен продукт.
Ако опаковката е раздута, това е ясен знак за бактериална зараза и сиренето трябва да се изхвърли незабавно. Ако нарежем Моцарелата на резени и я опаковаме добре, можем да я замразим без проблеми. Въпреки това е препоръчително да я размразяваме бавно. По този начин се запазват консистенцията и ароматът на сирене.
Какво съдържа сиренето Моцарела?
В сравнение с много други сирена Моцарела съдържа много малко мазнини. В нея се съдържат много протеини, калций и витамини. Хората, които страдат от непоносимост към лактоза, по принцип трябва да се наслаждават на сиренето с повишено внимание.
ккал: 253 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 18,6 гр
Мазнини: 19,8 гр
Витамин А: 220 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин В2: 0,35 мг
Витамин В6: 0,1 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,6 мг
Калций: 430 мг
Желязо: 0,3 мг
Калий: 100 мг
Магнезий: 20 мг
Натрий: 500 мг