Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Моцарела – вкусен специалитет от сирене

Моцарела е бързо зреещо италианско меко сирене, произведено от краве или биволско мляко. Особено популярно е за гарниране на запеканки, пица или като съставка на салати. 

Полезна информация

Моцарелата има следните специални качества

Детайлно изображение на сирене Моцарела

Моцарелата е еластично, прясно и меко сирене с много гладка и твърда консистенция. Леко наподобява сметана, както на мирис, така и на вкус. Тъй като Моцарелата може да се консумира веднага след производството ѝ, без да е необходим период на зреене, тя принадлежи към разновидностите на прясното сирене.

Оригиналният вид сирене, „Mozzarella di Bufala Campana“, се произвежда изключително от мляко от водни биволи. Моцарелата, произведена от биволско мляко, е малко по-ароматна от тази от тази от  краве мляко. В Италия Моцарелата от биволско мляко е деликатес, а освен това е и много здравословна. Тя съдържа повече мазнини и не се втечнява толкова, колкото Моцарелата от краве мляко. Поради нарастващото търсене, Моцарелата вече се произвежда предимно от краве мляко, а понякога и от смес, включваща краве и биволско мляко.


Произход

Откъде произхожда сиренето Моцарела?

Моцарелата произхожда от южната част на Италия – Лацио, Кампания и Неапол. Още през XVI в. хората започват да отглеждат черни водни биволи, които се използват като работни и теглителни животни. Фермерите бързо започват да произвеждат сирене от млякото на водните биволи, включително Моцарела.


Сезон

Кога е сезонът на сиренето Моцарела?

Моцарелата се предлага през цялата година, но пикът на сезона започва през лятото. По това време на годината много популярни са предимно леките и студени ястия, например салати. Една класическа рецепта е  домати с босилек и Моцарела.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето Моцарела?

Детайлно изображение на сирене Моцарела

Това популярно сирене се използва в много ястия. Вкусът му е чудесен в салати, сосове, в запеканки и разбира се, като добавка към пица. Тъй като сиренето е много меко, то може да се използва в почти всякакви ястия, на които придава изтънчен вкус. Моцарелата се предлага в търговската мрежа предимно под формата на малки или големи топчета.

Как да съхраняваме Моцарела правилно?

След отваряне, сиренето Моцарела може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко дни. Въпреки това трябва да е напълно покрита със саламура. Ако при разрязване Моцарелата отделя течност и кората е твърда, това е признак за пресен продукт.

Ако опаковката е раздута, това е ясен знак за бактериална зараза и сиренето трябва да се изхвърли незабавно. Ако нарежем Моцарелата на резени и я опаковаме добре, можем да я замразим без проблеми. Въпреки това е препоръчително да я размразяваме бавно. По този начин се запазват консистенцията и ароматът на сирене.Съставки

Какво съдържа сиренето Моцарела?

В сравнение с много други сирена Моцарела съдържа много малко мазнини. В нея се съдържат много протеини, калций и витамини. Хората, които страдат от непоносимост към лактоза, по принцип трябва да се наслаждават на сиренето с повишено внимание.

Хранителна стойност
 

ккал: 253 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 18,6 гр

Мазнини: 19,8 гр

Витамини

 

Витамин А: 220 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,35 мг

Витамин В6: 0,1 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 430 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 20 мг

Натрий: 500 мг