Сушена праскова: сладка вкусотия
Измежду плодовите сортове прасковата, например за разлика от смокинята, фурмата, сливата и стафидата, е относително нова и малко известна като сушен плод. Въпреки това се предлага както чиста, така и като част от плодови миксове.
Сушените праскови имат следните специални качества
Сушените праскови са богати като всички сушени плодове на баластни и хранителни вещества. При това трябва да се внимава за това, че има сулфатирани и несулфатирани сушени праскови. Добавката на сулфат предотвратява оптичната непривлекателност на сушените плодове и запазва бляскавия оранжево-жълт цвят на месестата част, докато несулфатираните плодове получават непривлекателно жълто-кафяво оцветяване при сушенето.
Откъде произхождат сушените праскови?
Прасковите растат в Испания, Италия, Гърция, Турция, Южна Америка, САЩ и ЮАР. Оттам най-често пристигат при нас директно в сушено състояние. Преди сушенето на плодове се е правело предимно за удължаване на трайността им. Днес то се използва предимно за кулинарни цели. Сушената праскова, както и другите сушени плодове, е вкусотия за потребителите, ценящи здравословното хранене.
Кога е сезонността на сушените праскови?
Сушени праскови може да има през цялата година.
За какво могат да се използват сушените праскови и как се съхраняват?
Сушените праскови могат да се ядат в свежа форма по всяко време. Те имат плодово-сладък вкус и са подходящи нарязани на дребно много добре като добавка за мюсли, за печене, за апетитни ястия и в пикантни вариации, като напр. чътни. Както и при другите сушени плодове, сушените праскови също съдържат много повече захар от пресните. Трябва винаги да се съхраняват на сухо, добре затворени.
Ето какво съдържат сушените праскови
Сушените праскови съдържат ценни съставки като витамин C, витамини В, калий, калций, фосфор и цинк.
kcal: 244 kcal
Въглехидрати: 53,9 g
Белтъчини: 3,1 g
Мазнини: 0,6 g
Витамин А: 83 µg
Витамин В1: 0,01 mg
Витамин В2: 0,14 mg
Витамин В6: 0,15 mg
Витамин С: 17 mg
Витамин Е: 5,3 mg
Калций: 46 mg
Желязо: 6,5 mg
Калий: 1340 mg
Магнезий: 54 mg
Натрий: 9 mg