Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сушени кайсии: сладки и ароматни

Всеки от нас познава малките кръгли и вкусни кайсии. За съжаление, в свежо състояние не могат да издържат дълго и трябва бързо да се изяждат. Сушени плодовете са по-дълготрайни и са изключително вкусни.

Полезна информация

Сушените кайсии имат следните специални качества 

Сушени кайсии в детайлен изглед

Сушените кайсии спадат към т.нар. сушени плодове. Те се изсушават в съоръжения при определена процедура за сушене. Кайсията в сушена форма предоставя дори още повече енергия от несушените плодове. Съдържанието на хранителни вещества е пет пъти по-високо. Прави се разлика между сулфатирани и несулфатирани сушени кайсии. Несулфатираните кайсии нямат красивия цвят на пресните кайсии, а са по-скоро кафеникави, но пък са без консерванти. 


Произход

Откъде произхождат сушените кайсии?

Същинският произход на кайсията е от Китай или Индия, но отдавна кайсията се култивира и отглежда в Армения. Унгарската равнина е много известна област на отглеждане на кайсии. Днес голяма част от кайсиите идват от:

  • Испания
  • Италия
  • Турция

Сезон

Кога е сезонността на сушените кайсии?

Сушените кайсии са дълготрайни и са налични през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват сушените кайсии и как се съхраняват?

Сушени кайсии в детайлен изглед

Сушените кайсии са подходящи за печене, като съставка към мюсли или като здравословна закуска. Сушените кайсии могат да се използват и за варене. Независимо дали към месо, риба, сосове, или салати – финият кайсиев вкус дава на ястията подходяща фина нотка. Или нарязани на дребно, или като цели плодове за ястието. Но и като десерт, в сладкиш или като сладолед, а може и просто в чиста форма, те са много вкусни. Сушените кайсии се съхраняват дълго. Обаче трябва да са на хладно и сухо място.Съставки

Ето какво съдържат сушените кайсии

Сушените кайсии съдържат разнообразни витамини и минерали, например витамини С, А, Е, както и желязо, калций, калий и магнезий.

Хранителна стойност
 

kcal: 240 kcal

Въглехидрати: 47,9 g

Белтъчини: 5 g

Мазнини: 0,5 g

Витамини

 

Витамин А: 5800 µg

Витамин В1: 0,01 mg

Витамин В2: 0,11 mg

Витамин В6: 0,17 mg

Витамин С: 12 mg

Витамин Е: 2,7 mg

 

Минерали

 

Калций: 82 mg

Желязо: 4,4 mg

Калий: 1370 mg

Магнезий: 50 mg

Натрий: 11 mg