Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сушена ябълка: любима закуска

Още от древни времена сушенето е обичан метод за запазване на плода, който не е бил подходящ за съхранение в мазета или не е трябвало да престоява по-дълго време. Ябълките са белени и сушени на въженца. Това, заедно с консервирането, е един от любимите методи за запазване на ябълките през цялата зима.

Полезна информация

Сушената ябълка има следните специални качества 

Сушената ябълка в детайлен изглед

Като цяло, ябълката е с универсално приложение, като дори сушена е висококачествен доставчик на енергия, който освен това осигурява и баластни вещества и желязо. Въпреки загубите на хранителни вещества при сушенето високият процент растителни влакнини, флавоноиди и витамини В в сушените ябълки все пак се запазва. Сулфатираните сушени плодове запазват естествения си цвят по-добре от несулфатираните, а не стават кафяви. Впрочем: За килограм сушени ябълки са нужни около десет килограма пресни ябълки.


Произход

Откъде произхожда сушената ябълка?

Произходът на ябълката е от Централна и Западна Азия. Отдавна има исторически свидетелства, че ябълката идва от Казахстан. По Пътя на коприната любимият плод е достигнал до Италия. Около 100 г. пр. Хр. плодът окончателно е достигнал Северна Европа чрез римляните. При германските племена ябълката е била толкова любима, че са й приписвали специални сили. Така семковият плод се споменава в митологията и в множество сказания. Често пъти ябълката се е считала за символ на богатство, любов и плодовитост. 


Сезон

Каква е сезонността на сушената ябълка?

Ябълката е на разположение през цялата година като сушен плод. 

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сушената ябълка и как се съхранява?

Сушената ябълка в детайлен изглед

Ябълката като сушен плод е много подходяща за лека закуска. Тя е много обичана и популярна. Със сушени ябълки могат да се правят и десерти, както и например плодов хляб. Те са подходящи и като допълнение към сладки и сладкиши. Сушените плодове съдържат малко вода. Могат оптимално да се съхраняват в затворен съд. В търговската мрежа има сулфатирани и несулфатирани плодове. Сулфатираните плодове имат по-дълъг срок на годност.


Съставки

Ето какво съдържат сушените ябълки

Сушената ябълка в детайлен изглед

Ябълката като сушен плод съдържа витамини и микроелементи, също минералите калий, фосфор, магнезий и калций.

Хранителна стойност
 

kcal: 255 kcal

Въглехидрати: 57 g

Белтъчини: 1,4 g

Мазнини: 1,6 g

Витамини

 

Витамин А: 32 µg

Витамин В1: 0,1 mg

Витамин В2: 0,11 mg

Витамин В6: 0,16 mg

Витамин С: 11 mg

Витамин Е: 1,8 mg

 

Минерали

 

Калций: 31 mg

Желязо: 1,2 mg

Калий: 622 mg

Магнезий: 32 mg

Натрий: 10 mg