Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сушен банан: сладък и наситен

Дори само биологичното име на банана обещава чиста наслада за стомаха: Musa paradisiaca. Подобен на вкус и не по-малко здравословен е и сушеният банан. Необичаен на цвят, хрупкав и вкусен, той те грабва още от първата хапка. 

Полезна информация

Сушените банани имат следните специални качества  

Сушени банани в детайлен изглед

В семейство Бананови има 70 различни вида, почти всички от които произлизат от Азия и от района на Западния Пасифик. Тези популярни плодове се ядат по целия свят. Ботанически принадлежащият към ягодоплодните плод расте на храсти, които могат да са високи няколко метра. Вечнозелените растения имат цветове и плодове през цялата година на редовни интервали от време.

Чрез култивирането значително е увеличен размерът на бананите – дивите сортове стават дълги колкото пръст. Сушеният банан е в центъра на вниманието.  Той става още по-сладък и интензивен на вкус, отколкото и без това е в свежо състояние. Бананите са богати на витамини и минерали, като например калий и магнезий, желязо, фолиева киселина и мед. 


Произход

Откъде произхождат сушените банани?

Произходът на банана е от Югоизточна Азия. По-късно той се пренася и в Индия и Африка, както и на Карибите. В Индия има две процедури за обработка на банани. При пържене бананите се режат на филийки и се пържат в олио. Така образувалият се бананов чипс е много хрупкав и има сладък вкус. Сушенето е другият вариант на приготвяне, без мазнина. Получаващите се по този начин бананови филийки най-често са кафяви, много сухи и притежават интензивен бананов вкус.


Сезон

Кога е сезонността на сушените банани?

Сушените банани са налични през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват сушените банани и как се съхраняват?

Сушени банани в детайлен изглед

Сушените банани на филийки се добавят към мюсли миксовете. Сушените банани на филийки обаче са подходящи и за хапване като закуска или като добавка в кисели млека. Сладостта на бананите е подходяща за по-пикантни ястия, ето защо можеш да ги комбинираш с пикантни подправки и чили. Сушените банани трябва да се затварят много добре и да се съхраняват на сухо. Ако процесът на сушене завърши, бананът може да издържи над 12 месеца.


Съставки

Ето какво съдържат сушените банани

Бананите съдържат калий, магнезий и витамин В6. Също наситени и ненаситени мастни киселини, фолиева киселина, белтъчини, калций, биотин и множество витамини (A, B1, B12, B3, B6, B12, C, D, E и K), както и баластни вещества, флуор и желязо.

Хранителна стойност
 

kcal: 326 kcal

Въглехидрати: 75,2 g

Белтъчини: 4,4 g

Мазнини: 0,8 g

Витамини

 

Витамин А: 13 µg

Витамин В1: 0,2 mg

Витамин В2: 0,2 mg

Витамин В6: 0,9 mg

Витамин С: 7 mg

Витамин Е: 0,7 mg

 

Минерали

 

Калций: 32 mg

Желязо: 2,8 mg

Калий: 1477 mg

Магнезий: 110 mg

Натрий: 4 mg