Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Коринтски стафиди: сладост от Гърция

Коринтските стафиди са един от трите различни вида сушено грозде. Сортът лоза на коринтските стафиди се нарича „коринтиаки“, което значи „черен коринтски“. Страната на произход е Гърция, а името идва от град Коринт. Те са познати в Германия и Франция още от 15 век.

Полезна информация

Коринтските стафиди имат следните специални качества 

Коринтски стафиди в детайлен изглед

Червените и бели коринтски стафиди се числят към сухите плодове. Те се получават от сорта лоза коринтиаки, който дава червени плодове без семки. Коринтските стафиди в сравнение със султанките са черно-сини, по-малки и по-интензивни на вкус. Коринтските стафиди са богати на минерали, като калций, калий, магнезий и фосфор.


Произход

Откъде произхождат коринтските стафиди?

Родината на черните и червените коринтски стафиди е град Коринт в Гърция. Наред с Гърция сортът грозде се отглежда и в Австралия, ЮАР и Калифорния в САЩ и от него се правят познатите и любими коринтски стафиди.


Сезон

Каква е сезонността на коринтските стафиди?

Коринтските стафиди са налични през цялата година, тъй като са дълготраен сушен продукт.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват и как се съхраняват?

Коринтски стафиди в детайлен изглед

Коринтските стафиди са идеални за хапване, за мюсли, за готвене или печене. Изпечени в сладкиш, коринтските стафиди дават типичния сладък вкус на гроздето, като при сдъвкване се усеща сладък сок върху езика. Но има и хлебчета, в които коринтските стафиди не само са изпечени, но и са разпределени по повърхността. Коринтските стафиди могат да се добавят и към сладките ястия като мляко с ориз.

И в азиатската кухня тези плодове се използват много, например в сладко-кисели ястия. И сладките сосове се подправят с коринтски стафиди, за да получат специален вкус. Коринтските стафиди са оптимални за дълготрайно съхранение, тъй като са сушени. Така при нужда могат да се използват в кухнята. За оптимално съхранение трябва да няма влага.Съставки

Ето какво съдържат коринтските стафиди

Коринтските стафиди са богати на магнезий, калций и цинк.

Хранителна стойност
 

kcal: 259 kcal

Въглехидрати: 63,1 g

Белтъчини: 1,7 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 5 µg

Витамин В1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,08 mg

Витамин В6: 0,11 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0,6 mg

 

Минерали

 

Калций: 95 mg

Желязо: 1,8 mg

Калий: 710 mg

Магнезий: 36 mg

Натрий: 20 mg