Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бял боб – популярна гарнитура

Белият боб е бобово растение, което принадлежи към семейство Бобови. Може да се сервира сушен, варен или пържен и е популярна гарнитура към пикантни ястия. Особено известен е сортът „печен боб“, който британците особено обичат да консумират на закуска. 

Полезна информация

Белият боб има следните специални свойства

Пресен бял боб в близък план

Белият боб е близък роднина на червения боб, поради което има типичната бъбрековидна форма. Бобчетата са с бял до кремав цвят и са дълги между 15 и 18 милиметра, а дебелината им е между 8 и 9 милиметра. Вкусът им е мек и имат леко сладък и пикантен аромат, който идеално се съчетава с домати или лук.

Как да обработваме сушения бял боб

Белият боб може да се купи вече сварен и консервиран в кутии или изсушен. За по-добър вкус на сушения бял боб, той трябва да се накисне в студена вода за няколко часа преди приготвяне. Това свързва съдържащия се протеин в зърната. Тъй като във водата за накисване се отделят много хранителни вещества, тя трябва да се използва по време на готвенето, а не да се изхвърля. Съвет: Сварете боба бавно и внимателно, директно във водата от накисването.


Произход

Откъде произхожда белия боб?

Първоначално белият боб произхожда от субтропичните и тропичните райони на Централна и Южна Америка. В хода на колонизирането на големи части от американския континент, той постепенно се разпространява във всички други части на света. Днес белият боб се отглежда предимно в Европа и Източна Азия.


Сезонност

Кога е сезонът на белия боб?

Белият боб се отглежда на открито или в оранжерии. При отглеждането на открито, белият боб узрява основно от май до октомври, докато при оранжерийното отглеждане белият боб се прибира основно от април до декември. В резултат на това той е достъпен през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме белия боб и как да го съхраняваме?

Пресен бял боб в близък план

Белият боб е популярна добавка към солени ястия, като напр. яйца, бекон и месо, но може да се използва и като съставка в супи или яхнии. Белият боб е популярен и за салати. Сушеният бял боб трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Това означава, че може да се съхранява в продължение на месеци.


Рецепти

Ето какво можете да приготвите с бял боб


Съставки

Какво съдържа белия боб

Пресен бял боб в близък план

Белият боб е не само отличен източник на въглехидрати и белтъчини, но съдържа и многобройни минерали и вещества, които свързват жлъчните киселини и са полезни за храносмилането и общото здравословно състояние на организма. Смята се също, че белият боб понижава нивата на холестерола в дългосрочен план.

Хранителна стойност
 

ккал: 72 ккал

Въглехидрати: 8,67 г

Протеини: 4,23 г

Мазнини: 1,84 г

Витамини

 

Витамин А: 0,01 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин B2: 0,04 мг

Витамин B6: 0,07 мг

Витамин C: 0,6 мг

Витамин E: 0,16 мг

 

Минерали

 

Калций: 25 мг

Желязо: 1,21 мг

Калий: 290 мг

Магнезий: 29 мг

Натрий: 142 мг