Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Червен боб – истински енергиен заряд

Червеният боб до голяма степен е свързан с широко разпространения зелен фасул. Червеният боб произхожда от Перу, като с течение на времето се разпространява в цяла Централна Америка. Той достига до Европа през Колониалната епоха.

Полезна информация

Червеният боб има следните специални свойства 

Пресен червен боб в близък план

Червеният боб е често срещан и формата му силно наподобява тази на бъбрек (на английски език: „kidney“). Освен с характерната си форма, той се отличава и с типичния си вкус. Той е с мек, брашнен и леко сладък привкус. Червеният боб е изключително засищащ. Обвивката е доста тънка с червеникав или лилав цвят. Вътрешността му е бяла. Може да бъде варен, пържен или приготвен на пара. Зрелият червен боб е с дължина между един и пет сантиметра, съдържа фитохемаглутин, поради което трябва да се консумира само готвен.


Произход

Откъде произхожда червения боб?

Червеният боб има нужда от песъчлива, рохкава почва, която е на слънчево, топло и защитено от вятър място. Основните райони на отглеждане са в Африка, Южна Америка, най-вече Перу, както и Китай, откъдето се изнасят в цял свят.


Сезонност

Кой е върховият сезон на червения боб?

Червеният боб обича топъл и влажен климат и реколтата се бере почти през цялата година в близост до Екватора. Червеният боб произхожда от Южна Америка, след това постепенно се разпространява в Европа и Африка, по време на откриването на Северна и Южна Америка. В наши дни червеният боб се отглеждат почти навсякъде по света. Това означава, че в пресен и консервиран вид се предлага пре цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва червения боб и как се съхранява?

Пресен червен боб в близък план

Червеният боб е популярна зеленчукова гарнитура за обилни ястия. Той е популярен и при приготвянето на различни зеленчукови салати. След пасиране може да се приготви като смес за пюре за зеленчукови пържени ястия. Фасулът обикновено се предлага предварително сварен в консерви или буркани и така може да се съхранява дълго време. След отваряне, съдържанието трябва да се изразходва бързо. Сушеният боб може да се съхранява дълго време; за целта трябва да се запечата добре и да се съхранява на сухо място.Съставки

Какво се съдържа в червения боб

Пресен червен боб в близък план

Червеният боб съдържа много въглехидрати и затова служи като източник на енергия на растителна основа. Освен това той съдържа големи количества минерали, като напр. магнезий, калций и калий, така че е популярна храна и за спортисти. 

Хранителна стойност
 

ккал: 292 ккал

Въглехидрати: 36,5 г

Протеини: 22,1 г

Мазнини: 1,4 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,65 мг

Витамин B2: 0,19 мг

Витамин B6: 0,4 мг

Витамин C: 4 мг

Витамин E: 0,52 мг

 

Минерали

 

Калций: 100 мг

Желязо: 6,4 мг

Калий: 1370 мг

Магнезий: 150 мг

Натрий: 18 мг