Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Маслен боб – протеини за вегетарианци

Масленият боб, наричан още гигантски боб или боб Лима, най-вероятно произхожда от Перу. Отличава се с особено големи, бели зърна. Отглеждан от инките като един от три сорта боб. 

Полезна информация

Масленият боб има следните специални свойства 

Пресен маслен боб в близък план

Масленият боб (Phaseolus lunatus) е култивирано растение и принадлежи към семейство Бобови растения. Среща се предимно в Андите и в Централна Америка. Заради предпочитаните от него климатични условия, масленият боб е изцяло вносна стока. Преди да се консумира, този вид боб трябва да се сготви, след което придобива доста мек, леко брашнен вкус. Дори след като се свари, бобът запазва формата си, което го прави подходящ за приготвяне на множество ястия.

Размерът на масления боб е между 1 и 3 см, той има овална, леко бъбрековидна форма. Бобчетата са с бял до кремав цвят, а на места са по-тъмни. Масленият боб не може да се консумира суров, трябва първо да се свари, задуши или изпържи. Благодарение на високото си съдържание на протеини и фибри, масленият боб е приятно засищащ. Затова той представлява интересна комбинация с гарнитури, като напр. картофи или ориз. За вегетарианците масленият боб е добър източник на протеини.


Произход

Откъде произхожда масления боб?

Много вероятно е масленият боб да произхожда от Перу, където отглеждането му е започнало още 2000 години преди Новата ера. С откриването на Америка той става известен и в Европа. Днес масленият боб все още се отглежда предимно в Перу, Мексико и Аржентина.


Сезонност

Каква е сезонността на масления боб?

Растението се бере основно през летните месеци и затова може да се определи като летен зеленчук. Вирее добре в горещ и сух климат и се нуждае от слънце. Поради факта, че се изсушава или замразява непосредствено след прибирането на реколтата, масленият боб, както и хранителните продукти, произведени от него, се предлагат през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме масления боб и как да го съхраняваме?

Пресен маслен боб в близък план

Масленият боб се счита за популярна съставка за приготвяне на южноамерикански салати както и на супи и яхнии. Освен това е подходящ и като засищаща добавка към обилни ястия. Сушеният маслен боб може да се съхранява дълго време и обикновено се продава в полиетиленови опаковки или в консерви или буркани. Може да се съхранява до една година на хладно, тъмно и сухо място. След отваряне, консервите трябва да се консумират бързо.


Съставки

Какво съдържа масленият боб

Масленият боб се отличава не само със своето многообразие, но и с ползите за здравето. Той е богат на минерали и фибри, има високо съдържание на протеини и съдържа много витамини. Съдържанието на хранителни вещества в този вид боб е почти същото както и в зеления боб. Съдържанието на желязо в него е особено високо. Освен това, той е по-лесен за храносмилане от зеления боб. В преданията на ацтеките, масленият боб дори се споменава като лекарство, което със сигурност се дължи на благоприятното му въздействие върху костите, мускулите и сърцето.

Хранителна стойност
 

ккал: 307 ккал

Въглехидрати: 45 г

Протеини: 20,6 г

Мазнини: 1,4 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,5 мг

Витамин B2: 0,19 мг

Витамин B6: 0,47 мг

Витамин C: 0 мг

Витамин E: 1,13 мг

 

Минерали

 

Калций: 89 мг

Желязо: 6,8 мг

Калий: 1750 мг

Магнезий: 216 мг

Натрий: 13 мг