Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Нахутът – подходящ за вегетарианци, вегани

Нахутът е растение от семейство Бобови. Хората го отглеждат от хиляди години и ги използват за производство на храни и фуражи. Въпреки че нахутът е бобово растение, той не е сроден с местния грах. 

Полезна информация

Нахутът има следните специални свойства 

Пресен нахут в близък план

В зависимост от сорта нахут, растенията цъфтят в бяло, червено или дори в синьо. Самият нахут образува шушулка с дължина около три сантиметра и бобовото растение има перести листа. Обвивката на шушулката е сравнително тънка, шушулката обикновено съдържа от едно до максимум три зърна нахут с неправилна форма. Консистенцията на нахута е хрупкава и твърда, когато е суров, но когато е сготвен, той е мек и млечен. Има сравнително неутрален, но богат вкус с леко горчива до ядкова нотка.


Произход

Откъде произхожда нахута?

Днес нахутът се отглежда предимно в Турция,  Пакистан и Индия. Нахутът, основен хранителен продукт най-вече в Ориента, произхожда от Турция, където се отглежда още от преди 8 до 10 хиляди години.


Сезонност

Кой е върховият сезон на нахута?

Нахутът се отглежда почти по цял свят и е наличен почти целогодишно в търговската мрежа. Тъй като обаче е предимно вносен продукт, той се предлага само в изсушен или замразен вид. Освен в чист вид се продават и хранителни продукти, приготвени от нахут, като например хумус.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме нахута и как да го съхраняваме?

Пресен нахут в близък план

Преди употреба трябва да се свари, изпече или задуши на пара. Той е идеална зеленчукова гарнитура за обилни ястия и служи като основна съставка за приготвяне на ястието хумус. Освен това нахутът се използва и за приготвяне на яхнии или супи.

Как да съхраняваме нахута

Сушеният нахут може да се съхранява дълго време, обикновено в пластмасови опаковки. Предлага се също консервиран или в буркани. Нахутът може да се съхранява до една година на хладно, сухо и защитено от светлина място.Съставки

Какво се съдържа в нахута

Пресен нахут в близък план

Бобовите растения са изключително полезни. Нахутът съдържа повече протеини от много видове месо и риба, поради което може да играе важна роля в диетата на веганите и вегетарианците. Зеленчуците са със сравнително високо съдържание на калории, но благодарение на фибрите си засищат за много дълго време. 

Хранителна стойност
 

ккал: 150 ккал

Въглехидрати: 21,24 г

Протеини: 7,5 г

Мазнини: 2,7 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,3 мг

Витамин B2: 0,13 мг

Витамин B6: 0,16 мг

Витамин C: 25 мг

Витамин E: 2,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 58 мг

Желязо: 2,95 мг

Калий: 53 мг

Магнезий: 56 мг

Натрий: 19 мг