Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Грах – свежа зелена гарнитура

Грахът, известен още като градински грах или ядлив грах, е хранителен продукт, използван от хората в продължение на хиляди години, и принадлежи към подсемейство Papilionoideae (лат. Papilionoideae, Faboideae), подсемейство на цъфтящите растения от семейство Бобови. 

Полезна информация

Грахът има следните специални свойства 

Пресен грах в близък план

Грахът е едногодишно тревисто растение, което произвеждашушулки. Това са зелените листни шушулки, които дават наименованието на бобовите растения. Самите грахчета са разположени едно зад друго в шушулките и имат от светлозелен до зелен цвят. Вътрешността на граха също е от светлозелена до бяла и има мека консистенция.

Зрелите шушулки грах са с диаметър от един до два сантиметра и тегло от няколко грама. Бобовите култури се използват за производство на храна за хората и за фураж за животните. За зрелият грах са характерни както хрупкавата му консистенция, така и леко-сладкият, свеж вкус. Грахът може да се консумира суров, варен, пържен или приготвен на пара.


Произход

Откъде произхожда грахът?

Грахът е храна, която се отглежда активно от хората в продължение на няколко хиляди години. Произхожда от Мала Азия, откъдето постепенно се разпространява и в Европа. Понастоящем грахът се отглежда почти навсякъде по света, в почти всички климатични зони. 


Сезонност

Кой е върховият сезон на граха?

Той вирее в периода между м. юни и м. септември, затова може да се определи като класически летен зеленчук. Замразеният грах се предлага през цялата година. Съща така, грахът е популярно за отглеждане в градината зеленчуково растение .


Употреба и съхранение

За какво може да се използва грахът и как се съхранява?

Пресен грах в близък план

Грахът може да се използва по-най-различни начини. Най-често се ползва като зеленчук за супа или като зеленчукова гарнитура за пикантни ястия. Освен това, грахът може да се използва и за приготвяне на пюре или печени питки. В пресен вид, грахът може да се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни. От друга страна, замразеният или изсушен грах може да се съхранява по-дълго време.Съставки

Какво се съдържа в граха

Грахът има високо съдържание на фибри и съответно е полезен за храносмилането. Също така той съдържа множество жизненоважни вещества и минерали и поради това е много здравословна и нискокалорична храна.

Хранителна стойност
 

ккал: 81 ккал

Въглехидрати: 12,3 г

Протеини: 6,6 г

Мазнини: 0,5 г

Витамини

 

Витамин А: 60 µg

Витамин B1: 0,32 мг

Витамин B2: 0,15 мг

Витамин B6: 0,16 мг

Витамин C: 25 мг

Витамин E: 0,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 26 мг

Желязо: 1,9 мг

Калий: 340 мг

Магнезий: 30 мг

Натрий: 1 мг